”Καμπάνα”-ρεκόρ από FSA περιμένει η Citigroup

H Citigroup αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να της επιβληθεί το μεγαλύτερο χρηματικό πρόστιμο που έχει επιβάλει ποτέ η FSA, η βρετανική ρυθμιστική αρχή, λόγω των συναλλαγών της πέρυσι τον Αύγουστο στα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης. Σύμφωνα με πηγές των FT, το πρόστιμο θα ξεπεράσει τα κέρδη από τις αμφιλεγόμενες συναλλαγές.

του Paivi Munter στο Λονδίνο

H Citigroup αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να της επιβληθεί το μεγαλύτερο χρηματικό πρόστιμο που έχει επιβάλει ποτέ η FSA, η βρετανική ρυθμιστική αρχή, λόγω των συναλλαγών της πέρυσι τον Αύγουστο στα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης.

Το ορατό ενδεχόμενο επιβολής βαρύτατης ποινής από τη βρετανική ρυθμιστική αρχή αποτελεί το νέο πλήγμα που απειλεί την τράπεζα, μετά το διακανονισμό με την αμερικανική ρυθμιστική αρχή, ύψους 208 εκατ. δολ. για τα παράτυπα κέρδη που αποκόμισε εις βάρος των αμοιβαίων της κεφαλαίων.

Πηγές των Financial Times στην Financial Services Authority τονίζουν ότι αναμένεται να τεθεί ποινή στην επενδυτική τράπεζα για έλλειψη επαρκούς εσωτερικού ελέγχου αντί για χειραγώγηση της αγοράς - ένα αποτέλεσμα που ευνοεί την Citigroup.

Ωστόσο, όπως αναμένεται, το πρόστιμο θα ανέρχεται σε εκατομμύρια στερλίνες, πιθανότατα ξεπερνώντας σε ύψος τα κέρδη των 17,5 εκατ. ευρώ που αποκόμισε η τράπεζα από τις αμφιλεγόμενες συναλλαγές.

Μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβάλει ποτέ η FSA ανέρχεται σε 17 εκατ. στερλίνες και ανακοινώθηκε πέρυσι στη Royal Dutch/Shell για τη λανθασμένη καταγραφή των αποθεμάτων της.

Στις 2 Αύγουστου 2004 ο διεθνής οίκος πώλησε στη διάρκεια ολίγων δευτερολέπτων ομόλογα αξίας 12 δισ. ευρώ, επαναγοράζοντας κατόπιν ομόλογα ύψους 4 δισ. ευρώ σε πολύ χαμηλότερες τιμές, μία κίνηση που απέφερε κέρδη ύψους 17,5 εκατ. ευρώ στη Citigroup.

Ένα εσωτερικό memo που είχε σταλεί στους traders της Citigroup δύο εβδομάδες πριν από τις αμφιλεγόμενες συναλλαγές στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης, περιγράφει πώς θα μπορούσε η τράπεζα να εκμεταλλευθεί ”με πολύ επικερδή τρόπο” την εν λόγω αγορά.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v