Wall: Πτώση λόγω AIG και μικτών macro

Με πτώση ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση του Μαϊου και πρώτη της τρέχουσας εβδομάδας η Wall Street καθώς οι εξελίξεις στην κερδοφορία παρελθόντων ετών της AIG αλλά και τα αντιφατικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία πίεσαν τους τρεις βασικούς δείκτες. Πτώση στην Ευρώπη.

Με πτώση ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση του Μαϊου και πρώτη της τρέχουσας εβδομάδας η Wall Street καθώς οι εξελίξεις στην κερδοφορία παρελθόντων ετών της AIG αλλά και τα αντιφατικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία πίεσαν τους τρεις βασικούς δείκτες. Πτώση στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, οι έντονες πτωτικές τάσεις στη βιομηχανική δραστηριότητα της ευρύτερης περιοχής του Σικάγο επισκίασαν την σημαντική ενίσχυση που καταγράφηκε στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, ωθώντας, σύμφωνα με μερίδα των αναλυτών, τους επενδυτές σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Παράλληλα, αρνητικό αντίκτυπο τόσο στη μετοχή της American International Group, όσο και στην εικόνα της αγοράς, είχε η αναθεώρηση των οικονομικών μεγεθών παρελθόντων ετών της εταιρίας, μετά την αποκάλυψη του λογιστικού σκανδάλου, η οποία κατατέθηκε στη SEC.

Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, η εταιρία μειώνει την χρηματιστηριακή της αξία κατά 2,26 δισ. δολ. ή 2,7% στα 80,61 δισ. δολ.. Τα καθαρά κέρδη της εταιρίας για το 2004 ανήλθαν σε 9,73 δισ. δολ. αντί για 11,05 δισ. δολ. στην ανακοίνωση κερδοφορίας.

Υποχώρηση εμφάνισε η μετοχή της Alcoa Inc. μετά την ανακοίνωση ότι η εταιρία κλήθηκε από ανώτατο δικαστήριο για να καταθέσει σχετικά με έρευνα που διεξάγεται για τη βιομηχανία φθοριούχου αλουμινίου.

Η πτωτική κίνηση των τιμών του χρυσού και του χαλκού σε συνδυασμό με τα στοιχεία για την περιφέρεια του Σικάγο που υποδηλώνουν πιθανή μείωση της ζήτησης για εμπορεύματα όπως το αλουμίνιο πίεσαν χαμηλότερα αρκετές μετοχές εταιριών πρώτων υλών όπως η Nucor, η Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc. και η Newmont Mining Corp.

Αρνητική η εικόνα της Tibco Software Inc. η οποία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη ανά μετοχή για το τρίμηνο που έληξε στις 27 Μαϊου διαμορφώθηκαν στα 4 σεντς, έναντι πρόβλεψης των αναλυτών για κέρδη στα 6 σεντς.

Υποχώρηση σημείωσε ο τίτλος της DreamWorks Animation SKG, καθώς η πρεμιέρα της τελευταίας ταινίας της εταιρίας ”Madagascar” δεν απέφερε τις πωλήσεις που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Ανοδικά κινήθηκε η μετοχή της Google, μετά τις προβλέψεις αναλυτή της Piper Jaffray & Co. ότι η μετοχή ενδέχεται να φθάσει τα 300 δολάρια μέσα στο επόμενο 12μηνο καθώς η εταιρία επεκτείνεται και πέρα από την πώληση διαφημίσεων συνδεδεμένων με το Διαδίκτυο.

Κέρδη για τη Novellus Systems Inc. η οποία αναθεώρησε την πρόβλεψη της για τα κέρδη δευτέρου τριμήνου στα 20-22 σεντς, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για κέρδη μέχρι 20 σεντς.

Κινητικότητα εμφάνισαν μετοχές του τομέα ενέργειας μετά την αναβάθμιση των μετοχών των Exxon Mobil και Chevron Corp. από την Smith Barney σε ”buy”.

To δικαίωμα του ΟΤΕ υποχώρησε 2,07%, στα 8,99 δολάρια, ενώ το ADR της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε πτώση 2,48%, στα 6,70 δολάρια. Απώλειες 1,32% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 26,10 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.467,48 μονάδες με απώλειες 0,71%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινήθηκε πτωτικά κατά 0,36%, στις 2.068,22 μονάδες και ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,61%, στις 1.191,51 μονάδες.

Υποχώρηση εμφάνισαν οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε πτωτικά κατά 0,45% και διαμορφώθηκε στις 4.964,00 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση κατά 0,44% στις 4.460,63 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε κατά 0,34% στις 4.120,73 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v