Η ”απειλή” των εισαγγελέων στις ΗΠΑ

Το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, ο πιο ισχυρός επιχειρηματικός φορέας της χώρας, σχεδιάζει να προχωρήσει σε ενέργειες για να περιορίσει τους ”ακτιβιστές” εισαγγελείς των Πολιτειών, τους οποίους θεωρεί ως ”σοβαρότατη απειλή” προς τις επιχειρήσεις.

της Stephanie Kirchgaessner στην Ουάσινγκτον και του Andrew Parker στη Νέα Υόρκη

Το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, ο πιο ισχυρός επιχειρηματικός φορέας της χώρας, σχεδιάζει να προχωρήσει σε ενέργειες για να περιορίσει τους ”ακτιβιστές” εισαγγελείς των Πολιτειών, τους οποίους θεωρεί ως ”σοβαρότατη απειλή” προς τις επιχειρήσεις.

Μια πιθανότητα που εξετάζεται είναι να καταθέτονται παράπονα στις ανάλογες ρυθμιστικές αρχές εναντίον οποιουδήποτε γενικού εισαγγελέα χρησιμοποιεί τα μέσα ενημέρωσης για να δημοσιοποιεί τις κατηγορίες πριν επισημοποιηθούν ή εκδικαστεί η υπόθεση.

”Θα έπρεπε να υπόκεινται στους ίδιους νόμους με τους υπόλοιπους πολίτες. Υπάρχει ένας σωστός και ένας λανθασμένος τρόπος για να γίνονται αυτά τα πράγματα”, επισημαίνει ο Stanton Anderson, νομικός σύμβουλος του Επιμελητηρίου.

Αν και ενδέχεται να μην είναι ο μόνος που τίθεται στο στόχαστρο του Επιμελητηρίου, ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Elliot Spitzer που έχει επιτεθεί στους κλάδους των αμοιβαίων κεφαλαίων, των ασφαλειών, των φαρμακευτικών εταιριών και των χρηματοοικονομικών προϊόντων βρίσκεται σίγουρα στην κορυφή της λίστας του Επιμελητηρίου.

Ο Thomas Donohue, διευθύνων σύμβουλος του Επιμελητηρίου, ισχυρίστηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του στους Financial Times ότι το αμερικανικό χρηματοοικονομικό οικοδόμημα κινδυνεύει από κρατικούς αξιωματούχους που ενεργούν πέραν των αρμοδιοτήτων τους.

Εκπρόσωπος του κ. Spitzer δήλωσε: ”Είναι κρίμα που η διοίκηση του Επιμελητηρίου θέλει να επιστρέψουμε στις ημέρες των διεφθαρμένων λογιστών και των συγκρούσεων συμφερόντων”.

Εκτός από τις καταθέσεις παραπόνων, το Επιμελητήριο εξετάζει ακόμη δυο τρόπους για τον περιορισμό των εισαγγελέων: την υποστήριξη νομοθεσίας που θα προστατεύει τις εταιρίες οι οποίες υπόκεινται σε ομοσπονδιακή νομοθεσία, από τις ενέργειες των εισαγγελέων της κάθε Πολιτείας, καθώς και η υποστήριξη άλλων εισαγγελέων που δεν εγκρίνουν τις ”ακτιβιστικές” ενέργειες των συναδέλφων τους, ώστε να αλλάξουν το σύστημα από μέσα.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v