Πολιτικές… καντρίλιες στη SEC

Η ισορροπία δυνάμεων στην βασική αμερικανική ρυθμιστική αρχή ενδέχεται να αποκλίνει σε αποφασιστικό βαθμό από τον Πρόεδρο, William Donaldson, εάν ο αμερικανός Πρόεδρος, George Bush, επιλέξει διαφορετικό υποψήφιο από αυτόν που προτείνει το Δημοκταρικό Κόμμα για τη θέση του επιτρόπου στη SEC ή αφήσει τη θέση κενή για την παρούσα φάση.

του Andrew Parker στη Νέα Υόρκη και της Stephanie Kirchgaessner στην Ουάσινγκτον

Η αμερικανική επιχειρηματική κοινότητα έχει θορυβηθεί με τον προτιμώμενο υποψήφιο για μια θέση στην Securities and Exchange Commission, από την ηγεσία της Γερουσίας.

Η ισορροπία δυνάμεων στην βασική αμερικανική ρυθμιστική αρχή ενδέχεται να αποκλίνει σε αποφασιστικό βαθμό από τον Πρόεδρο, William Donaldson, εάν ο αμερικανός Πρόεδρος, George Bush επιλέξει διαφορετικό υποψήφιο ή αφήσει τη θέση κενή για την παρούσα φάση.

Εντός του μήνα, η ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος πρότεινε στον κ. Bush να διορίσει την Annette Nazareth, μια υψηλόβαθμη αξιωματούχο της SEC, ως διάδοχο του Harvey Goldschmid, ενός δημοκρατικού επιτρόπου που αποχωρεί εντός του καλοκαιριού.

Ο Thomas Lehner, επικεφαλής πολιτικής του Business Roundable, του φορέα που εκπροσωπεί τις διοικήσεις ορισμένων εκ των μεγαλύτερων επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, δήλωσε: ”Πολλοί επιχειρηματίες ήλπιζαν ότι η ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος θα πρότεινε κάποιον υποψήφιο εκτός της SEC, καθώς αισθάνονται ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη νέου αίματος”.

Ο Stanton Anderson, υπεύθυνος νομικών υποθέσεων του αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, δήλωσε: ”Η ελπίδα μας είναι ότι ο Λευκός Οίκος θα ψάξει αλλού για πιθανούς υποψήφιους από τους Δημοκρατικούς”.

Οι επιχειρήσεις κατηγορούν τη SEC ότι έχει υπερβεί τις αρμοδιότητές της σε ορισμένες από τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθεί, μετά την ψήφιση της εταιρικής νομοθεσίας Sarbanes-Oxley το 2002, στον απόηχο των σκανδάλων στις Enron και WorldCom.

Ο κ. Donaldson έχει βασιστεί στον κ. Goldschmid και τον Roel Campos, τον έτερο δημοκρατικό επίτροπο της SEC, για να ”περάσει” αμφιλεγόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις. Οι Paul Atkins και Cynthia Glassman, οι δυο ρεπουμπλικάνοι επίτροποι, έχουν αντιταχθεί στις περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

Εάν ο κ. Bush αφήσει κενή τη θέση του κ. Goldschmid, αυτό ίσως οδηγήσει σε ”κλείδωμα” της SEC, με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο κ. Donaldson να ”προσκρούουν” στο μπλοκάρισμα των κυρίων Atkins και Glassman.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v