Οι τράπεζες της Wall Street πουλάνε τις ΑΕΔΑΚ

Η ισχυρή μείωση των πωλήσεων των Αμοιβαίων τους Κεφαλαίων μετά το 2000 έχει οδηγήσει τις κορυφαίες τράπεζες της Wall Street να ψάχνουν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να διαθέσουν τις θυγατρικές τους στη διαχείριση κεφαλαίων. Τον ”χορό” ανοίγει η Citigroup, με τις Morgan Stanley και Merrill Lynch να ακολουθούν.

του David Wighton στη Νέα Υόρκη

Οι κορυφαίες τράπεζες της Wall Street ψάχνουν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να διαθέσουν τις θυγατρικές τους στη διαχείριση κεφαλαίων ύστερα από την ισχυρή μείωση των πωλήσεων των Αμοιβαίων Κεφαλαίων από τις χρηματιστηριακές τους εταιρίες.

Η Citigroup βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την πώληση της μονάδας διαχείρισης διαθεσίμων, στην Legg Mason, την εταιρία διαχείρισης κεφαλαίων από τη Βαλτιμόρη, σε αντάλλαγμα για ένα μετοχικό μερίδιο στην εταιρία.

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος επενδυτικής τράπεζας επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να διαθέσουν τις μονάδες διαχείρισης διαθεσίμων οι τράπεζες με μεγάλες χρηματιστηριακές θυγατρικές. Όπως τονίζει, αυτοί περιλαμβάνουν την αυξημένη δυσκολία πώλησης δικών τους προϊόντων και το πρόβλημα της παροχής κινήτρων στο προσωπικό της διαχείρισης κεφαλαίων ενός μεγάλου χρηματοοικονομικού ομίλου.

Εταιρίες όπως η Citigroup, η Merrill Lynch και η Morgan Stanley αντιμετωπίζουν κάθετη πτώση των πωλήσεων των Αμοιβαίων τους Κεφαλαίων από τις χρηματιστηριακές τους εταιρίες, από το 2000. Εν μέρει αυτό αντανακλά και τις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις στα κίνητρα που χορηγούνται στους χρηματιστές για να προωθούν τα δικά τους προϊόντα.

Στελέχη της Wall Street επισημαίνουν ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας που κρύβεται πίσω από τη βύθιση των πωλήσεων είναι το γεγονός ότι οι χρηματιστές αποφεύγουν τα προϊόντα του ίδιου τους του οίκου. ”Νομίζουν ότι εάν ένα προϊόν του ομίλου καταγράψει απογοητευτικές αποδόσεις, ο πελάτης θα στενοχωρηθεί περισσότερο απ’ ό,τι για ένα προϊόν άλλου επενδυτικού φορέα”.

Η Merrill Lynch διαπραγματευόταν πέρυσι με τη Legg Mason την συγχώνευση των μονάδων διαχείρισης κεφαλαίων. Οι συζητήσεις δεν ευοδώθηκαν, όμως, κυρίως διότι η Merrill δεν ήταν έτοιμη να συμφωνήσει σε μερίδιο χαμηλότερο του 50% στον συνδυασμένο όμιλο.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v