Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο φόβος κυριαρχεί στην Wall Street

Κλιμακώνεται το παγκόσμιο "ξεπούλημα" στις αγορές ενόψει της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής. Το ευρώ διολισθαίνει κάτω από το 1,26 δολ., ο χρυσός χάνει 30 δολάρια, ενώ η Wall πέφτει 1% και οι αγορές του ευρω-Νότου 3,5%.

Κάθετη πτώση καταγράφουν οι βασικοί δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, επεκτείνοντας το παγκόσμιο χρηματιστηριακό ξεπούλημα ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ, στην οποία ενσαρκώνεται η κλιμάκωση των φόβων για την κρίση χρεών στην ευρωζώνη.

Οι αγορές κινούνται στην κόψη του ξυραφιού και είναι ευάλωτες σε οποιοδήποτε σενάριο αφήνει την κατάσταση να ξεφύγει από τον έλεγχο την Ευρώπη, σημειώνουν οι αναλυτές.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 1,08% στις 12.368 μονάδες, ο S&P κινείται 0,98% χαμηλότερα στις 1.304 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει πτώση 0,89% στις 2.814 μονάδες.

Το συμβόλαιο του χρυσού στην Νέα Υόρκη υποχωρεί 30 δολ. στα 1.544 δολ. ανά ουγκιά.

Χθες, η Wall Street έσβησε στην τελευταία ώρα όλα τα κέρδη της υπόλοιπης συνεδρίασης, μετά τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Παπαδήμου ότι "υπάρχει πραγματικός κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ»..

Το ευρώ, που ξεκίνησε την κάθετη πτώση του από χθες το βράδυ, μετά τις δηλώσεις Παπαδήμου, διολισθαίνει κάθετα αυτή την ώρα και κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο 2010 στο 1,2581 δολ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πραγματοποιούν άτυπη σύνοδο κορυφής για συνομιλίες περί σχεδίων τόνωσης της ανάπτυξης και των οικονομιών. Οι κόντρες που αναμένεται να εκδηλωθούν και ποικίλες φήμες που κυκλοφορούν πριν την σύνοδο, όπως ότι μελετάται επισήμως σχέδιο αντίδρασης σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, προκαλούν ένονες πιέσεις στις αγορές.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης FTSE υποχωρεί 1,86% στις 5.303 μονάδες, ο DAX κινείται 1,75% χαμηλότερα στις 6.323 μονάδες, ενώ ο CAC υποχωρεί 2,12% στις 3.019 μονάδες.

Στο Μιλάνο και την Μαδρίτη οι απώλειες ξεπερνούν το 3%.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο στην Wall, ο τίτλος της Dell διολισθαίνει 14% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της, ενώ η Toll Brothers ενισχύεται 1,77%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v