Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

DBRS: Προς υποβάθμιση οι προβληματικές χώρες

Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση έθεσε ο οίκος αξιολόγησης DBRS τις αξιολογήσεις Ισπανίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας, επικαλούμενος τον κίνδυνο η Ελλάδα να μην συμμορφωθεί με τους όρους του προγράμματος διάσωσης.

DBRS: Προς υποβάθμιση οι προβληματικές χώρες
Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση έθεσε ο οίκος αξιολόγησης DBRS τις αξιολογήσεις της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, επικαλούμενος τον κίνδυνο η Ελλάδα να μην συμμορφωθεί με τους όρους του προγράμματος διάσωσης.

«Αυτή η κίνηση αντανακλά την εκτίμηση της DBRS ότι ο κίνδυνος για την ανάπτυξη της ευρωζώνης έχει ενταθεί ως αποτέλεσμα συστημικών ανησυχιών που πηγάζουν από την Ελλάδα», ανέφερε ο οίκος.

«Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις έχουν θέσει εν αφιβόλω την προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης και την ικανότητά της να συμμορφωθεί με το πρόγραμμα προσαρμογής και να διατηρήσει την συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση», σημειώνει.

Όπως επισημαίνει, η αναθεώρηση των αξιολογήσεων των χωρών θα γίνει μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Η απόφαση θα λαμβάνει υπ’ όψιν το μέλλον της Ελλάδας, τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την βιωσιμότητα του κρατικού χρέους, καθώς και την ευπάθεια του χρηματοοικονομικού κλάδου στην ευρωζώνη.

Η DBRS αξιολογεί την Ισπανία και την Ιταλία με Α (high), την Ιρλανδία με Α (low) και την Πορτογαλία με ΒΒΒ (low). Στην περίπτωση που αμβλυνθούν οι πιέσεις, ο οίκος αξιολόγησης θα αφήσει αμετάβλητες τις αξιολογήσεις των τεσσάρων χωρών. Αντιθέτως, εάν υπάρξει εμβάθυνση των συστημικών ανησυχιών που θα εντείνει τον προβληματισμό για την σταθερότητα του δημοσίου χρέους τους, τότε οι αξιολογήσεις μπορεί να υποβαθμιστούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v