Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλήτευση στη Morgan Stanley για IPO του FB

Στο στόχαστρο των αρχών η δημόσια εγγραφή του Facebook. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας συρρικνώθηκε κατά $19 δισ. από την Παρασκευή. Ο ρόλος της Morgan Stanley, τα ντροπιαστικά λάθη του Nasdaq και οι κινήσεις του Facebook.

Κλήτευση στη Morgan Stanley για IPO του FB
Στο στόχαστρο των εποπτικών αρχών μπαίνει η δημόσια εγγραφή του Facebook και αξιωματούχοι ασκούν πιέσεις εναντίον της ίδιας της εταιρείας, του βασικού αναδόχου, Morgan Stanley, αλλά και εναντίον της διοίκησης του Nasdaq για την ντροπιαστική 30λεπτη καθυστέρηση κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής, που οδήγησε στο να βρεθεί το ίδιο το χρηματιστήριο με θέση εκατομμυρίων μετοχών του Facebook.

Επισημαίνεται ότι η μετοχή του Facebook έκλεισε χθες με πτώση 8%, ενώ τη Δευτέρα κατέγραψε βουτιά 11%. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έχει συρρικνωθεί κατά 19 δισ. δολ. από την Παρασκευή.

Οι εποπτικές αρχές της Μασαχουσέτης κλήτευσαν τη Morgan Stanley ώστε να δώσει εξηγήσεις για τις ενέργειές της μέχρι την ολοκλήρωση του ΙΡΟ. Η Morgan Stanley προχώρησε σε πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεών της για τα έσοδα του Facebook, η οποία ανακοινώθηκε μία ημέρα μετά το ΙΡΟ.

Επισημαίνεται ότι όταν μία τράπεζα λειτουργεί ως ανάδοχος σε ΙΡΟ οι αναλυτές της δεν μπορούν να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους για την εν λόγω εταιρεία μέχρις ότου ολοκληρωθεί η δημόσια εγγραφή. Οι Financial Times αποκαλύπτουν ότι εκτός από τη Morgan Stanley αναλυτές της JPMorgan και της Goldman Sachs είχαν επίσης αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις τους λίγες ημέρες πριν γίνει το ΙΡΟ.

Το Reuters, ωστόσο, αποκαλύπτει ότι όλα ξεκίνησαν από το ίδιο το Facebook. Επικαλούμενο τέσσερις διαφορετικές πηγές, το πρακτορείο αποκαλύπτει ότι η διοίκηση της Facebook κάλεσε τους αναλυτές να αναθεωρήσουν πτωτικά τις εκτιμήσεις τους. «Το Facebook άλλαξε τα νούμερα. Δεν είχαν κάνει σωστές προβλέψεις, άλλαξαν τα νούμερα και το είπαν στους αναλυτές» αναφέρει μία πηγή του Reuters.

Επισημαίνει, δε, ότι στις 9 Μαΐου η Facebook είχε κοινοποιήσει έγγραφο όπου προειδοποιούσε για τον πιθανό αρνητικό αντίκτυπο στα έσοδα από τη στροφή των χρηστών του σε εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας. Τότε, η ασαφής διατύπωση δεν είχε θεωρηθεί επισήμως προειδοποίηση για υποβάθμιση του στόχου εσόδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v