Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολλανδία: Μπλόκο στην επικύρωση του ESM

Ο γνωστός Geert Wilders, που προσφάτως έριξε τον κυβερνητικό συνασπισμό της Ολλανδίας, ζητά αναβολή της επικύρωσης του ESM μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Προσέφυγε στη Δικαιοσύνη ζητώντας πάγωμα των συζητήσεων στη βουλή.

Ολλανδία: Μπλόκο στην επικύρωση του ESM
Από το πουθενά παρουσιάζονται προβλήματα στη στρατηγική των Ευρωπαίων ηγετών για την αντιμετώπιση της κρίσης. Στην Ολλανδία, ο ακροδεξιός Geert Wilders προσέφυγε στη Δικαιοσύνη ζητώντας να αναβληθεί η συζήτηση στο κοινοβούλιο για την επικύρωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που έχει οριστεί για σήμερα Τετάρτη. Επιχείρημά του είναι πως η παρούσα βουλή δεν μπορεί να κρίνει αυτό το θέμα και πως θα πρέπει να διεξαχθούν πρώτα οι εθνικές εκλογές της 12ης Σεπτεμβρίου.

Επισημαίνεται ότι ο Wilders, αρχηγός του Εθνικιστικού Κόμματος της Ελευθερίας, ήταν εκείνος που προκάλεσε την κατάρρευση του προηγούμενου κυβερνητικού συνασπισμού. Αποχώρησε ζητώντας να εγκαταλειφθεί η πολιτική λιτότητας στην Ολλανδία. Επίσης, το 59% των Ολλανδών τάσσεται υπέρ της αναβολής της σχετικής συζήτησης στη βουλή για το δημοσιονομικό σύμφωνο, όπως δείχνει δημοσκόπηση που έγινε για το τηλεοπτικό δίκτυο EenVandaag.

Ο Wilders κατέθεσε την αγωγή σε δικαστήριο της Χάγης την Τρίτη. Η ακροαματική διαδικασία έχει οριστεί για τις 29 Μαΐου, οπότε θα ανακοινωθεί και η ημερομηνία έκδοσης της απόφασης. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι το δικαστήριο μάλλον δεν θα αποφασίσει την αναβολή της συζήτησης στο κοινοβούλιο γιατί ουσιαστικά θα ισοδυναμεί με ανατροπή απόφασης του κοινοβουλίου, δεδομένου ότι η συζήτηση θα έχει ήδη διεξαχθεί. Τονίζουν, δε, πως όλα αυτά γίνονται για λόγους εντυπωσιασμού, εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Το κόμμα του Wilders, πάντως, δεν είναι το μόνο που αντιτίθεται στην επικύρωση του ESM, που θα επιβάλει στην Ολλανδία να δεσμεύσει 40 δισ. ευρώ. Οι σοσιαλιστές έχουν εκφράσει ενστάσεις, ενώ η Χριστιανική Ένωση αντιτίθεται στο ότι η Ολλανδία δεν θα μπορεί να ασκεί βέτο στις αποφάσεις της Κομισιόν για παροχή δανείων στον ΕSM.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v