Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι δηλώσεις Παπαδήμου έριξαν τη Wall Street

Δηλώσεις Παπαδήμου στη WSJ ότι ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ είναι υπαρκτός και χώρες προετοιμάζονται γι' αυτό πίεσαν Wall και ευρώ. "Δεν μπορώ να αποκλείσω την πιθανότητα", διευκρίνισε στο CNBC.

Απώλειες για Dow, Nasdaq κόντρα στα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία στη στεγαστική αγορά. Παραμένουν οι ανησυχίες για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Πτώση 8,8% για τη μετοχή της Facebook. Κάτω από το $1,27 το ευρώ.

Οι δηλώσεις του Λουκά Παπαδήμου ότι "υπάρχει πραγματικός κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και ότι υπάρχουν χώρες οι οποίες προετοιμάζονται για αυτό το ενδεχόμενο οδήγησαν στην πτώση της Wall Street και σε πίεση στο ευρώ, υποστηρίζει η WSJ. Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά, πριν γίνουν γνωστές οι δηλώσεις ο Dow Jones κέρδιζε 50 μονάδες.

Ο κ. Παπαδήμος σημειώνει πως δεν υπάρχει καμία επιλογή από το να ακολουθήσουμε το επίπονο πρόγραμμα λιτότητας που συμφωνήθηκε με τους δανειστές μας ή να αντιμετωπίσουμε την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Εξοδος από το ευρώ θα κατέστρεφε την οικονομία, θα έστελνε τον πληθωρισμό στα ύψη και θα δημιουργούσε τεράστιες κοινωνικές εντάσεις. Παράλληλα, θα προκαλούσε βαθιές επιπτώσεις για την υπόλοιπη ευρωζώνη. Γι’ αυτό υποστηρίζει ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη εξετάζουν σχέδια εκτάκτου ανάγκης, για κάθε ενδεχόμενο.

«Παρότι ένα τέτοιο σενάριο είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί και δεν είναι επιθυμητό ούτε για την Ελλάδα, ούτε για τις άλλες χώρες, δεν μπορεί να αποκλειστεί και προετοιμασίες γίνονται για να περιοριστούν οι πιθανές συνέπειες μιας ελληνικής εξόδου», είπε.

Ωστόσο, σε νεότερες δηλώσεις του, που έγιναν μετά τη λήξη της συνεδρίασης στη Wall Street, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προετοιμασίες για έξοδο της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, σε σύντομη συνομιλία που είχε με το CNBC, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει να υπάρχουν συγκεκριμένες προετοιμασίες στους ευρωπαϊκούς θεσμούς ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα άλλες χώρες να προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο ελληνικής εξόδου, λόγω των αυξημένων ανησυχιών μετά και το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου. Ο ίδιος δήλωσε πως θεωρεί ότι η έξοδος της Ελλάδας είναι ένα γεγονός "εξαιρετικά απίθανό να υλοποιηθεί", ενώ το χαρακτήρισε και "ανεπιθύμητο σενάριο".

Τα θετικά νέα

Λόγω των αρχικών δημοσιευμάτων για τις δηλώσεις Παπαδήμου, οι επενδυτές "ξέχασαν" το γεγονός πως οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 3,4% στα 4,62 εκατ. σε ετήσια βάση έναντι αύξησης 3,1% που ανέμεναν οι αναλυτές και μείωσης 2,8% τον προηγούμενο μήνα.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Quantitative Analysis Services, Ken Tower «τα στοιχεία στην αγορά ακινήτων κρίνονται θετικά καθώς κάθε ένδειξη σταθερότητας στον εν λόγω κλάδο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας».

Σε διεθνές επίπεδο, η υποβάθμιση της ιαπωνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης της Fitch προβλημάτισε τους αναλυτές, αλλά δεν κατάφερε να καθηλώσει το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών τουλάχιστον στην Ευρώπη.

Στη Wall για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση συνεχίστηκαν οι πιέσεις στη μετοχή της Facebook καθώς ο τίτλος υποχώρησε 8,8% στα 31,02 δολάρια. Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα, στη 2η μέρα διαπραγμάτευσης της Facebook, ο τίτλος σημείωσε βουτιά 11% στα 34,09 δολ. διολισθαίνοντας κάτω από την τιμή εισαγωγής στα 38 δολ.

Στον αντίποδα, άνοδο 1% σημείωσε η μετοχή της Best Buy μετά την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου 2012, αν και τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 25% λόγω μείωσης των πωλήσεων.

Κέρδη κατέγραψε ο τραπεζικός κλάδος στη Wall, με την μετοχή της JP Morgan να ενισχύεται 4,5%, της Bank of America 3% και της Wells Fargo 2%.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,2% στα 91,52 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 0,8% στα 1.576,60 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν και σήμερα στο ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται κάτω από το 1,27 δολ. και συγκεκριμένα στο 1,2675

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής υποχωρεί οριακά 0,1% στο 1,55 δολ. και το δικαίωμα της κινείται πτωτικά 4,3% στα 16,22 δολάρια.

Στη Wall, o Dow σημείωσε πτώση 0,01%, στις 12.502,81 μονάδες, ο S&P με κέρδη 0,05% στις 1.316,63 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,29%, στις 2.839,08 μονάδες.

Στην αντίπερα πλευρά, οι συντονισμένες πιέσεις για μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης στην ευρωζώνη πρόσφεραν ανακούφιση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ολα τα βλέμματα είναι επικεντρωμένα στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. που διεξάγεται την Τετάρτη.

Τα κέρδη των ευρωαγορών επιταχύνθηκαν μετά την άνοδο της Wall Street και ο δείκτης FTSE έκλεισε ενισχυμένος κατά 1,86% στις 5.403 μονάδες, ο DAX με άνοδο 1,65% στις 6.436 μονάδες, ενώ ο CAC κέρδισε 1,88% στις 3.084 μονάδες.

Εύρωστα κέρδη επικράτησαν στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, με άνοδο 3,4% στο Μιλάνο και 2,1% στη Μαδρίτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v