Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Wall Street πατάει... "Like" στο Facebook

Το Facebook αποδεικνύεται …ισχυρότερο της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη και προσφέρει στην Wall την ανάκαμψη που ανεπιτυχώς επιχειρούσε στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Στο επίκεντρο η G8. Ανάκαμψη ευρωαγορών.

Το Facebook αποδεικνύεται …ισχυρότερο της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη και προσφέρει στο αμερικανικό χρηματιστήριο την ανάκαμψη που ανεπιτυχώς επιχειρεί επί πολλές συνεδριάσεις.

Ο τίτλος της ιστοσελίδας κινείται στα πρώτα λεπτά της διαπραγμάτευσής της με άνοδο 11-12% στα 42-23 δολ. ανά μετοχή, σε σύγκριση με τα 38$ που ήταν η αποτίμηση του ΙΡΟ.

Σε όλες τις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας, η Wall Street επιχειρεί ανάκαμψη στο άνοιγμα, αντλώντας στήριξη κυρίως από ευνοϊκά εγχώρια στατιστικά στοιχεία, αλλά το βάρος της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη σβήνει εύκολα και γρήγορα τα κέρδη και οδηγεί σε πτωτικό κλείσιμο εντέλει.

Σήμερα, το πολυσυζητημένο ντεμπούτο της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, ένα από τα μεγαλύτερα ΙΡΟ των τελευταίων χρόνων, καταφέρνει να υπερνικήσει την απογοήτευση και τους φόβους από την ευρω-κρίση και οι βασικοί δείκτες καταφέρνουν να διατηρήσουν τα κέρδη τους.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,34% στις 12.484 μονάδες, S&P κινείται 0,31% υψηλότερα στις 1.309 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 0,27% στις 2.821 μονάδες.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε χθες με πτώση επί 11η στις τελευταίες 12 συνεδριάσεις. Ο δείκτης των blue-chips έχει υποχωρήσει σχεδόν 3% μέχρι το χθεσινό κλείσιμο στην εβδομάδα και 5,8% από τις αρχές Μαΐου.

Η αναμονή της συνόδου της G8 και τακτοποιήσεις επενδυτικών θέσεων με short covering μετά τις ατελείωτες επιθετικές πωλήσεις των τελευταίων εβδομάδων, υποστηρίζουν την σημερινή άνοδο.

Κατά τα λοιπά, η μετοχή της J.P. Morgan Chase εξακολουθεί να υποχωρεί χαμηλότερα, στον απόηχο της ανακοίνωσης την περασμένη εβδομάδα για ζημίες 2 δισ. δολ. και πλέον λόγω αποτυχημένων χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Η κυρίαρχη είδηση της ημέρας είναι το ΙΡΟ του Facebook, που αποτίμησε την μετοχή της στα 38 δολ. ανά μετοχή και ξεκινά την διαπραγμάτευση στο Nasdaq Stock Market με το σύμβολο “FB.” Πρόκειται για το μεγαλύτερο τεχνολογικό ΙΡΟ στην ιστορία της Wall Street. H διαπραγμάτευση του τίτλου του FB ξεκίνησε περίπου δύο ώρες μετά το "καμπανάκι".

Οι φόβοι για τις εξελίξεις της κρίσης στην Ελλάδα και την Ισπανία εξακολουθούν να επισκιάζουν τις επενδυτικές διαθέσεις και τα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν με κάθετη πτώση.

Στις ευρωαγορές η συνεδρίαση ήταν ευμετάβλητη αλλά μετά το μεσημέρι, όταν φημολογήθηκε ότι θα επιβληθεί απαγόρευση του short selling ισπανικών τραπεζικών μετοχών, τα πρόσημα στους χρηματιστηριακούς δείκτης είναι κυρίως θετικά, ενώ τα επιτόκια στα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου υποχωρούν χαμηλότερα.

Ο δείκτης FTSE παραμένει χαμηλότερα με πτώση 0,76% στις 5.298 μονάδες, ενώ ο DAX κερδίζει 0,21% στις 6.322 μονάδες, και ο CAC ενισχύεται 0,1% στις 3.015 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v