Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα εγχώρια στατιστικά "σώζουν" την Wall Street

Τα καλά στατιστικά μεγέθη στις ΗΠΑ και οι αγοραστικές ευκαιρίες μετά την διολίσθηση σε χαμηλό 3μήνου, βοηθούν την Wall να "ξεπεράσει το σοκ" της ελληνικής ακυβερνησίας. Εντονη η νευρικότητα και οι πιέσεις στις ευρωαγορές.

Τα καλά στατιστικά μεγέθη για την αμερικανική οικονομία και οι αγοραστικές ευκαιρίες μετά την διολίσθηση στα χαμηλότερα επίπεδα 3 μηνών, επιτρέπουν στο αμερικανικό χρηματιστήριο να «ξεπεράσει το σοκ» της αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης στην Ελλάδα και να κινηθεί υψηλότερα.

Μετά από αρκετή νευρικότητα στο άνοιγμα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται αυτή την ώρα 0,41% στις 12.748 μονάδες, ο S&P κερδίζει 0,4% στις 1.344 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύεται 0,86% στις 2.927 μονάδες.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,06% στις 12.698 μονάδες, ο S&P κερδίζει 0,08% στις 1.339 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 0,26% στις 2.909 μονάδες.

Στις αγορές futures επικρατούσε πολύ μεγαλύτερη άνοδος μέχρι την ελληνική ανακοίνωση.

Από το στατιστικό μέτωπο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος τον Απρίλιο στις ΗΠΑ και αναπτύχθηκε 2,3% στο 12μηνο.

Επιπλέον ο δείκτης μεταποίησης Empire τον Μάιο ενισχύθηκε αισθητά και διαμορφώθηκε στο 17,1, ενώ τέλος, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,1% στην αμερικανική αγορά τον Απρίλιο.

Πολύ καλή επίδραση, ειδικά στις μετοχές του κατασκευαστικού κλάδου, έχει η ανακοίνωση ότι το κλίμα στην κατασκευαστική αγορά ανήλθε τον Μάιο στα υψηλότερα επίπεδα μετά την ύφεση. Ο δείκτης National Association of Home Builders ενισχύθηκε στο 29 από 24 τον Απρίλιο, σε σχέση με 25 που περίμεναν οι αναλυτές. Πρόκειται για τα καλύτερα επίπεδα από τον Μάιο 2007.

Νωρίτερα, η γερμανική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η οικονομία επέστρεψε σε ανάπτυξη στο α΄τρίμηνο.

Η γερμανική ανάκαμψη βοήθησε την ευρωζώνη να αποφύγει την τεχνική ύφεση, δηλαδή δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης, καθώς το ΑΕΠ της ευρωζώνης παρέμεινε αμετάβλητο στο εξεταζόμενο διάστημα.

Τα στατιστικά στοιχεία για την Ευρώπη ενέπνευσαν θετική αντίδραση σε πολλές ευρωαγορές το πρωί, αν και η αρχική άνοδος στις συνεδριάσεις εκτονώθηκε γρήγορα και τα πρόσημα έγιναν μικτά το μεσημέρι.

Τα κέρδη «χάθηκαν» και οι δείκτες διολίσθησαν κάθετα όταν ανακοινώθηκε η αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης στην Ελλάδα, που ωθεί την χώρα σε νέες εκλογές.

Τελικώς ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,51% στις 5.438 μονάδες, ο DAX με απώλειες 0,79% στις 6.401 μονάδες, ενώ ο CAC χαμηλότερα 0,61% στις 3.039 μονάδες.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο στην Wall Street , στο επίκεντρο βρίσκεται η αποτυχία μιας δυνητικά πολύ μεγάλης συμφωνίας, καθώς η Coty Inc. απέσυρε την προσφορά 10,7 δισ. δολ. για την Avon Products Inc (-11%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v