Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτική άνοδος Wall στην σκιά της JPMorgan

Η βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος σε υψηλό 4ετίας περιορίζει την ζημιά από την "τρύπα" 2 δισ. δολ. της JPMorgan και στηρίζει υψηλότερα την Wall Street. Εβδομαδιαία πτώση 0,4% στις ευρωαγορές.

Η είδηση της «τερατώδους» ζημιάς 2 δισ. δολ. της JPMorgan Chase προκάλεσε νέα κρίση στις τραπεζικές μετοχές στις διεθνείς αγορές, αλλά η ευρύτερη αγορά στην Wall κατορθώνει να ανακάμψει χάρη στην ανακοίνωση νέας βελτίωσης στον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Εχοντας ανοιξει με πτώση περί το -0,5% οι βασικοί δείκτες κινούνται υψηλότερα αυτή την ώρα και ο δείκτης Dow Jones κερδίζει 0,32% στις 12.896 μονάδες, ο S&P κινείται 0,36% υψηλότερα στις 1.363 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 0,67% στις 2.953 μονάδες.

Τέσσερις μετοχές ενισχύονται για κάθε τρεις που υποχωρούν στο New York Stock Exchange, με τον όγκο συναλλαγών στα 202 εκατομμύρια μετοχές στις πρωινές συναλλαγές.

Τις τεράστιες ζημίες της JPMorgan αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος Jamie Dimon σε αιφνιδιαστικό conference call που έκανε χθες μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης στην Wall Street.

Είπε ότι η ζημία προήλθε από συναλλαγές του γραφείου του διευθύνοντος επενδυτικού συμβούλου, όπου ένας μόνος του trader, που έχει το παρατσούκλι «Καρχαρίας του Λονδίνου» άνοιξε θέσεις … Λεβιάθαν σε credit-default swaps.

Ο εν λόγω trader, Bruno Iksil, έχει κερδίσει το παρατσούκλι ο «Καρχαρίας του Λονδίνου» τους τελευταίους μήνες, καθώς πούλησε τεράστια ποσά credit-default swaps σε hedge funds, σε μια στρατηγική που δεν του βγήκε καθόλου καλά τις τελευταίες εβδομάδες.

Η εξέλιξη αποτελεί ένα ακόμη μεγάλο βάρος για τον τραπεζικό κλάδο, που ήδη αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα λόγω της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη και τους φόβους επιβράδυνσης της διεθνούς οικονομίας.

Η μετοχή της JPMorgan βούλιαξε εως 10%, ενώ η Bank of America ακολούθησε με πτώση 3% και η Citigroup με 3,8%.

Για το σύνολο της εβδομάδας, ο δείκτης S&P κινείται μέχρι το κλείσιμο της Πέμπτης 0,8% χαμηλότερα, ο Dow 1,4% και ο Nasdaq 0,8% ενώ η Wall Street ολοκληρώνει την δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών.

Κατά τα λοιπά στο αμερικανικό χρηματιστήριο, ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε 0,2% τον Απρίλιο στις ΗΠΑ. Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών χονδρικής, που αποτελεί προάγγελο του πληθωρισμού, αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,9% στο 12μηνο.

Επίσης, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν σε συνεργασία με την Thomson Reuters βελτιώθηκε τον Μάιο στις ΗΠΑ και ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών στο 77,8.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, ανακοινώνουν σήμερα αποτελέσματα η CA και η Nvidia (+8,6%).

Η νευρικότητα σχετικά με την κρίση χρεών στην ευρωζώνη εξακολουθεί να «δυναστεύει» τις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Μετά πάντως το ανοδικό γύρισμα της Wall, οι περισσότεροι δείκτες στράφηκαν υψηλότερα. 

Ο δείκτης FTSE έκλεισε τελικώς με άνοδο 0,57% στις 5.576 μονάδες, ο DAX τερμάτισε 0,95% υψηλότερα στις 6.580 μονάδες, ενώ ο CAC έκλεισε πρακτικώς αμετάβλητος 3.130 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με πτώση 0,4% στην εβδομάδα.

Στις υπόλοιπες αγορές, το συμβόλαιο του πετρελαίου υποχωρεί 1,22% στα 95,9 δολ. ανά βαρέλι, ενώ του χρυσού 0,78% στα 1.583 δολ. ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v