Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομπάμα: Η ΕΕ χρειάζεται σοβαρή και τολμηρή λύση

Η Ευρώπη εξακολουθεί να υποφέρει από τις συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης, εν μέρει επειδή δεν υιοθέτησε μέτρα ανάκαμψης όπως οι ΗΠΑ, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ομπάμα: Η ΕΕ χρειάζεται σοβαρή και τολμηρή λύση
Η Ευρώπη εξακολουθεί να υποφέρει από τις συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης, εν μέρει επειδή δεν υιοθέτησε μέτρα ανάκαμψης όπως οι ΗΠΑ, δήλωσε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Σιάτλ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ο ίδιος δήλωσε πως τα προβλήματα της Ευρώπης είναι μεταξύ των παραγόντων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη των ΗΠΑ, ενώ ως άλλους τέτοιους παράγοντες ανέφερε τις υψηλές τιμές της βενζίνης.

Δεν διευκρίνισε, πάντως, ποια συγκεκριμένα οικονομικά μέτρα θα έπρεπε να είχε υιοθετήσει η Ευρώπη. Ωστόσο, ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα έφερε ως παράδειγμα τα stress tests που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ στις τράπεζες, την απαίτηση για αύξηση των κεφαλαιακών αποθεμάτων των τραπεζών, την επιθετική απάντηση της Fed κ.ά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι σαφώς και είναι πολύ ανήσυχος για την κρίση χρέους της Ευρώπης, όμως ελπίζει πως ηγέτες όπως ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος θα μπορέσουν να βρουν λύση.

«Νομίζω ότι τώρα αναγνωρίζουν πόσο επείγον είναι να γίνει κάτι σοβαρό και τολμηρό», δήλωσε. «Το ερώτημα είναι αν μπορούν να βρουν την πολιτική θέληση για να γίνει αυτό».

Σύμφωνα με τον Μπ. Ομπάμα, «η Άν. Μέρκελ έχει κάνει κάποια πρόοδο με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στην προσπάθεια να κινηθούν προς ένα δημοσιονομικό συμβόλαιο, όπου όλοι θα παίζουν σύμφωνα με τους ίδιους κανόνες και κανένας δεν θα συμπεριφέρεται ανεύθυνα.

Νομίζω πως είναι για καλό, όμως υπάρχει μια βραχυπρόθεσμη κρίση που πρέπει να λυθεί για να διασφαλιστεί ότι η αγορά έχει εμπιστοσύνη πως η Ευρώπη στηρίζει το ευρώ. Και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους σπρώξουμε σε μια καλή κατεύθυνση σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό, διότι έχει μεγάλη επίπτωση σε ό,τι συμβαίνει εδώ στις ΗΠΑ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v