Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανική υποχώρηση στην Wall Street

Παρακολουθώντας το καζάνι που βράζει στον ευρωπαϊκό νότο, οι αγορές καταγράφουν μία ακόμη συνεδρίαση μεταβλητότητας και απωλειών, αλλά οι πιέσεις περιορίζονται το απόγευμα. Σε χαμηλό 9 ετών η Μαδρίτη.

Παρακολουθώντας με αγωνία το καζάνι που βράζει στον ευρωπαϊκό νότο, οι διεθνείς αγορές καταγράφουν μία ακόμη συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας, νευρικότητας και ζημιών.

Στη Wall Street, όπως και στην χθεσινή συνεδρίαση, οι απώλειες περιορίζονται κοντά στο κλείσιμο των ευρωαγορών. Ο δείκτης Dow Jones, που έχασε ενδοσυνεδριακά έως και 150 μονάδες, υποχωρεί αυτή την ώρα 0,66% στις 12.846 μονάδες, ο S&P υποχωρεί 0,58% στις 1.356 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,45% στις 2.934 μονάδες.

Νέες έντονες απώλειες παρουσίασαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αν και η πτώση περιορίστηκε αισθητά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης. Σε χαμηλό 9 ετών διολίσθησε όμως η αγορά της Μαδρίτη.

Η Ισπανία
ζήτησε από τις εγχώριες τράπεζες πρόσθετες παρακαταθήκες 45 δισ. δολ. για επισφαλή δάνεια, προκαλώντας δραματικές πιέσεις στις μετοχές των οίκων. Η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στην Ελλάδα και η προοπτική νέας εκλογικής αναμέτρησης μέσα σε λίγες εβδομάδες συνεχίζουν να επιβαρύνουν την επενδυτική ψυχολογία.

Οι εξελίξεις προκάλεσαν έντονες πιέσεις στις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης.

Στις χρηματιστηριακές αγορές πάντως, στην τελευταία ωρα περίπου της συνεδρίασης οι απώλειες περιορίστηκαν αισθητά. Ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,44% χαμηλότερα στις 5.478 μονάδες, ο DAX τερμάτισε με άνοδο 0,47% στις 6.475 μονάδες, ενώ ο CAC υποχωρησε 0,2% στις 3.119 μονάδες .

Το ισπανικό χρηματιστήριο διολίσθησε κάθετα και ο δείκτης IBEX 35 έκλεισε με πτώση 2,8% στα χαμηλότερα επίπεδα από το φθινόπωρο του 2003.

Η ισπανική τράπεζα Bankia τερμάτισε 5,8% χαμηλότερα. Η CaixaBank υποχώρησε 6,7% και η Banco Santander 4,5%. Τα επιτόκια στα 10ετή ομόλογα της Ισπανίας αυξήθηκαν 26 μ.β. στο 6,10%.

Το ευρώ υποχώρησε κάτω από 1,3$ και διαμορφώνεται αυτήν την ώρα με πτώση 0,2% στο 1,2967 δολ.

Στις υπόλοιπες αγορές, τα εμπορεύματα, που έσβησαν χθες όλα τα κέρδη της φετινής χρονιάς, συνεχίζουν χαμηλότερα. Το συμβόλαιο του πετρελαίου υποχωρεί 1% και είναι πλέον στα 95,99 δολ. ανά βαρέλι, ενώ του χρυσού χάνει 17 δολάρια στα 1.587 δολ. ανά ουγκιά.

Κατά τα λοιπά, στο αμερικανικό χρηματιστήριο συνεχίζονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου από μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η Walt Disney (η μόνη κερδισμένη μετοχή του Dow), η Dean Foods και η Macy’s.

Η Wall Street διένυσε το μεγαλύτερο διάστημα της χθεσινής συνεδρίασης σε χαμηλότερα επίπεδα και, αν και περιόρισε τις απώλειες μετά το κλείσιμο των ευρωαγορών, ο δείκτης Dow Jones τερμάτισε κάτω από το ψυχολογικό επίπεδο των 13.000 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v