Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλιάζουν στο "ελληνικό άγνωστο" οι αγορές

Η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στην Ελλάδα δημιουργεί χιονοστιβάδα πιέσεων σε όλες τις αγορές. Πτώση 200 μον. στα blue chips της Wall, βουτιές έως 3% στις ευρωαγορές, κάτω από το 1,30$ το ευρώ, χάνει 40 δολ. ο χρυσός.

Εντονότατες πιέσεις ασκεί σε όλες τις αγορές η προοπτική αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης στην Ελλάδα, που συνοδεύεται με φόβου για έξοδο της χώρας από το ευρώ και επιδείνωση της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη.

«Είναι το άγνωστο στην Ευρώπη που φοβίζει τις αγορές,» σχολιάζει αναλυτής στο Bloomberg.

Ακολουθώντας την κάθετη πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η Wall Street κινείται με μεγάλες απώλειες.

Ο δείκτης Dow Jones έχασε ενδοσυνεδριακά έως 200 μονάδες και αυτή την ώρα υποχωρεί 1,17% στις 12.856 μονάδες, ο S&P κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα δύο μηνών με πτώση 1,26% στις 1.352 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει απώλειες 1,43% στις 2.915 μονάδες.

Τέσσερις μετοχές υποχωρούν στο New York Stock Exchange σε σχέση με κάθε μια που ενισχύεται, με τον όγκο συναλλαγών στα 277 εκατομμύρια μετοχές στις πρωινές ώρες των συναλλαγών.

Το συντηρητικό κόμμα της ΝΔ δεν κατόρθωσε χθες να πετύχει σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα μετά τις ατελέσφορες εκλογές της Κυριακής, και την εντολή έχει αναλάβει τώρα ο επικεφαλής του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο πολλοί ξένοι παρατηρητές φοβούνται ότι υπάρχουν μεγάλα εμπόδια και προβλέπουν ότι θα γίνουν νέες εκλογές στην Ελλάδα σύντομα, ίσως και τον Ιούνιο.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα, με εξαίρεση, μέχρι το μεσημέρι, τις αγορές του Νότου,. Μετά το αρνητικό άνοιγμα της Wall Street οι απώλειες διογκώθηκαν και επεκτάθηκαν σε όλους τους δείκτες των ευρωαγορών.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με απώλειες 1,78% στις 5.555 μονάδες, ο DAX με πτώση 1,9% στις 6.445 μονάδες, ενώ ο CAC με απώλειες 2,78% στις 3.125 μονάδες.

Στο αμερικανικό χρηματιστήριο δεν έχει προγραμματιστεί κάποια στατιστική ανακοίνωση, αλλά συνεχίζεται η περίοδος ανακοινώσεων αποτελεσμάτων τριμήνου από μεγάλες εταιρίες.

Μεταξύ αυτών, η Electronic Arts (-7,4%), η DirecTV Group, η Tenet Healthcare και η OfficeMax, ανακοινώνουν σήμερα αποτελέσματα α΄ τριμήνου.

Η McDonald’s υποχωρεί 1,6% καθώς τα μεγέθη πωλήσεων Απριλίου δεν ικανοποίησαν τις αγορές.

Στις υπόλοιπες αγορές, o δείκτης εμπορευμάτων GSCI της Standard & Poor’s στο αμερικανικό χρηματιστήριο διολίσθησε επί 5η συνεχόμενη συνεδρίαση που είναι το χειρότερο σερί από τον Αύγουστο. Ο δείκτης εμπορευμάτων υποχωρεί 1,4% στην συνεδρίαση και εμφανίζει απώλειες 0,2% μέχρι στιγμής στο έτος.

Ο άργυρος, ο χρυσός, το νικέλιο και το αργό πετρέλαιο πρωταγωνιστούν στην πτώση. Το συμβόλαιο του χρυσού στην Νέα Υόρκη υποχωρεί αυτή την ώρα 37 δολάρια στα 1.602 δολ. ανά ουγκιά, ενώ του πετρελαίου «χάνει» 2,32% στα 95,67 δολ. ανά βαρέλι.

Το ευρώ κινείται πτωτικά επί 7η συνεχόμενη συνεδρίαση και διέρρηξε προς στιγμήν το φράγμα του 1,30 δολ. διολισθαίνοντας στο 1,2983 δολ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v