Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραδόθηκε στις διαθέσεις των πωλητών η Wall

Ισχυρές απώλειες στη Wall μετά τα απογοητευτικά στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ. Ανησυχία από τον εκλογικό πυρετό στην Ευρώπη. Έχασε τις 3.000 μον. ο Nasdaq. Εβδομαδιαία πτώση για τους δείκτες.

Ισχυρές απώλειες στη Wall μετά τα απογοητευτικά στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ. Ανησυχία από τον εκλογικό πυρετό στην Ευρώπη. Έχασε τις 3.000 μονάδες ο Nasdaq. Εβδομαδιαίες απώλειες για τους δείκτες. Βουτιά 4% για το πετρέλαιο.

Η νέα πτώση του δείκτη ανεργίας στο 8,1% τον Απρίλιο στις ΗΠΑ δεν κατάφερε να αντιστρέψει το αρνητικό –από την έναρξη της συνεδρίασης- κλίμα στη Wall Street καθώς οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν μόλις κατά 115.000 έναντι 160.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ωστόσο όπως σημειώνει μερίδα αναλυτών «Αν και ο αριθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας ήταν απογοητευτικός, δεν ήταν αρκετά «κακός» ώστε να προκαλέσει άμεσους φόβους ότι οι ΗΠΑ οδεύουν προς σοβαρή επιβράδυνση».

Άποψη με την οποία διαφωνεί ο αντιπρόεδρος της PFG Best, Phil Flynn και που μάλλον διαψεύδει η σημερινή ισχυρή πτώση των δεικτών.

Όπως σημειώνει ο Phil Flynn, «Τα στοιχεία απασχόλησης ήταν η τελευταία ελπίδα των αισιόδοξων επενδυτών. Τώρα η αγορά αντιλαμβάνεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνεται, η ζήτηση συρρικνώνεται και πιθανότητα οι επιχειρήσεις να πνιγούν σε έναν ωκεανό προσφοράς.»

Σημειώνεται ότι μετά την ανακοίνωση των στοιχείων απασχόλησης στις ΗΠΑ η τιμή του πετρελαίου σημείωσε «βουτιά» έως και 4,5% με την τιμή να καθηλώνεται κάτω από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι.

Επιπλέον το επενδυτικό κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ σήμερα στη Wall εν αναμονή των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, στη Γαλλία διεξάγεται ο β΄ γύρος των προεδρικών εκλογών, στην Ελλάδα βουλευτικές εκλογές, στην Ιταλία δημοτικές εκλογές, στην Γερμανία περιφερειακές και στην Σερβία προεδρικές εκλογές.

Επιστρέφοντας στη συνεδρίαση της Wall, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν σήμερα στον τραπεζικό κλάδο με την μετοχή της Bank of America να υποχωρεί 2,4%, της Citigroup 2,2% και της Wells Fargo 1,3%.

Αντίστοιχα και στον τεχνολογικό κλάδο η μετοχή της Apple σημείωσε απώλειες 2,9% και της Intel 2%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου έκλεισε τελικά με πτώση 4,2% στα 98,20 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 0,6% στα 1.645,20 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής ενισχύεται 0,5% στα 2,18 δολ. ενώ το δικαίωμα της κινείται πτωτικά 1,85% στα 19,03 δολάρια.

Στη Wall, o Dow υποχώρησε 1,28%, στις 13.038,04 μονάδες, ο S&P σημείωσε απώλειες 1,62% στις 1.369,10 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 2,25%, στις 2.965,34 μονάδες.

Εβδομαδιαία πτώση 1,4% για τον Dow Jones και 3,7% για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, εκτός από την νευρικότητα που προκαλεί η αναμονή των κρίσιμων εκλογικών αποτελεσμάτων, πρόσθετη απογοήτευση προκάλεσαν τα στατιστικά μεγέθη, καθώς ανακοινώθηκε μεγάλη πτώση του σύνθετου δείκτη ΡΜΙ τον Απρίλιο στην Ευρώπη.

Τελικώς ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 1,93% στις 5.655 μονάδες, ο DAX χαμηλότερα 1,99% στις 6.561 μονάδες, ενώ ο CAC με απώλειες 1,9% στις 3.162 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v