Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάλπες και ανεργία βυθίζουν την Wall Street

Οι φόβοι για την αμερικανική απασχόληση και τις ευρωπαϊκές εκλογές πιέζουν σε κάθετες απώλειες τους βασικούς δείκτες σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Εχασε κρίσιμο επίπεδο στήριξης ο S&P, κάτω από τα 100 δολ. το πετρέλαιο.

Οι φόβοι για την αμερικανική απασχόληση και τις ευρωπαϊκές κάλπες πιέζουν σε κάθετες απώλειες τους βασικούς δείκτες σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Εχασε κρίσιμο επίπεδο στήριξης ο S&P, κάτω από τα 100 δολ. το πετρέλαιο.

Το κρίσιμο εκλογικό σαββατοκύριακο της Ευρώπης συντηρεί την νευρικότητα στο αμερικανικό χρηματιστήριο, ενώ τα διττά μηνύματα της ανακοίνωσης για την απασχόληση Απριλίου στις ΗΠΑ δεν βοήθησαν την επενδυτική ψυχολογία.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 1,27% στις 13.039 μονάδες, ο S&P διαμορφώνεται 1,53% χαμηλότερα στις 1.370 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 1,93% χαμηλότερα στις 2.966 μονάδες.

Τρεις μετοχές υποχωρούν έναντι μιας που ενισχύεται στο New York Stock Exchange, όπου ο όγκος συναλλαγών διαμορφώνεται στα 263 εκατομμύρια μετοχές στις πρωινές ώρες.

Ο δείκτης Standard & Poor’s 500 έχει διολισθήσει κάτω από το σημαντικό επίπεδο στήριξης των 1.391 μονάδων, επίπεδο που ευθυγραμμίζεται με τον κυλιόμενο μέσο όρο 50 ημερών.

Οι θέσεις εργασίας στην αμερικανική απασχόληση (πλην του αγροτικού τομέα) αυξήθηκαν κατά 115.000 και το ποσοστό της ανεργίας διολίσθησε περαιτέρω και διαμορφώθηκε στο 8,1% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Οι αναλυτές περίμεναν 160.000 νέες προσλήψεις σε σχέση με τις 154.000 νέες προσλήψεις του Μαρτίου και τις 259.000 του Φεβρουαρίου.

Αν και ο αριθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας ήταν απογοητευτικός, δεν είναι αρκετά «κακός» ώστε να προκαλέσει άμεσους φόβους ότι οι ΗΠΑ οδεύουν προς σοβαρή επιβράδυνση.

Όλα τα βλέμματα στις διεθνείς αγορές, από το Πεκίνο μέχρι την Φρανκφούρτη και τη Νέα Υόρκη, είναι επικεντρωμένα στις κρίσιμες εκλογές που διεξάγονται στο Σ/Κ σε ευρωπαϊκές οικονομίες.

Στην Γαλλία διεξάγεται ο β΄ γύρος των προεδρικών εκλογών, στην Ελλάδα βουλευτικές εκλογές, στην Ιταλία δημοτικές εκλογές, στην Γερμανία περιφερειακές και στην Σερβία προεδρικές εκλογές.

Εκτός από την νευρικότητα που προκαλεί η αναμονή των αποτελεσμάτων, τα στατιστικά μεγέθη προκάλεσαν πρόσθετη απογοήτευση, καθώς ανακοινώθηκε μεγάλη πτώση του σύνθετου δείκτη ΡΜΙ τον Απρίλιο στην Ευρώπη.

Τελικώς ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 1,93% στις 5.655 μονάδες, ο DAX χαμηλότερα 1,99% στις 6.561 μονάδες, ενώ ο CAC με απώλειες 1,9% στις 3.162 μονάδες.

Στην Wall Street ενδιαφέρον συγκεντρώνουν και οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων μεγάλων επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων Duke Energy, Estee Lauder, PPL Corp. και LinkedIn, που εκτινάσσεται 7% καθώς τα τριμηνιαία κέρδη της ήταν πολύ καλύτερα των αναμενόμενων.

Στις υπόλοιπες αγορές, το συμβόλαιο Ιουνίου του πετρελαίου υποχωρεί 4,5% στα 98,31 δολ. ανά βαρέλι, ενώ ο χρυσός κερδίζει 3 δολ. στα 1.638,10 δολ. ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v