Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch:Δεν θα φέρει καταστροφή μια ελληνική έξοδος

Αν η Ελλάδα καταλήξει να εξέλθει από την ευρωζώνη, οι επιπτώσεις δεν θα είναι καταστροφικές, δήλωσε ο επικεφαλής του οίκου αξιολογήσεων Fitch.

Fitch:Δεν θα φέρει καταστροφή μια ελληνική έξοδος
Αν η Ελλάδα καταλήξει να εξέλθει από την ευρωζώνη, οι επιπτώσεις δεν θα είναι καταστροφικές, δήλωσε ο επικεφαλής του οίκου αξιολογήσεων Fitch.

«Πιστεύουμε ότι ο δρόμος που έχει πάρει η Ελλάδα δεν είναι βιώσιμος. Πιστεύουμε επίσης ότι η Ελλάδα μπορεί να εξέλθει από την ευρωζώνη χωρίς να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην υπόλοιπη ευρωζώνη, οπότε δεν πιστεύουμε ότι έχουμε μια κατάσταση αντίστοιχη της Lehman, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οίκου Paul Taylor.

«Το καλύτερο σενάριο που μπορούμε να σκεφτούμε για την ευρωζώνη είναι ότι θα καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση. Δεν περιμένουμε διάλυση της ευρωζώνης,» σχολίασε.

Ο κ. Taylor δήλωσε επίσης για τις ΗΠΑ ότι ο οίκος δεν είναι πιθανό να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Αμερικής πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, αλλά είναι σίγουρο ότι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο οφείλει να καταπολεμήσει το πρόβλημα χρέους της.

Πέρσι τον Νοέμβριο ο οίκος Fitch αναθεώρησε το outlook της αμερικανικής οικονομίας σε «αρνητικό» από «σταθερό» εξαιτίας της απουσίας συναίνεσης για την μείωση του «τρομαχτικού ελλείμματος στον ομοσπονδιακό προΫπολογισμό.»

«Είναι πολύ νωρίς να πούμε κατά πόσον θα προχωρήσουμε σε υποβάθμιση ή όχι… Πιστεύουμε ότι πρέπει να δούμε τι θα γίνει στις εκλογές και ποιες δράσεις θα αποφασιστούν στο πλαίσιο των εκλογών,» δήλωσε.


Δηλώσεις Julian Knight της UBS

Οσον αφορά το ελληνικό ζήτημα, λίγο νωρίτερα κορυφαίο στέλεχος της UBS σχολίασε με αφορμή δηλώσεις ότι η Ελλάδα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους διάσωσης ότι «η χώρα δεν έχει πολλά περιθώρια διαπραγματεύσεων».

Ο κ. Julian Knight
, επικεφαλής στρατηγικής ευρωπαϊκών επιτοκίων της UBS, όπως αρκετοί αναλυτές πιστεύει ότι, παρά τα δύο προγράμματα διάσωσης, το οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας είναι το ίδιο κατεστραμμένο και χρειάζεται ριζική αναδιοργάνωση για να «αναδυθεί από τις στάχτες».

Ο κ. Knight δήλωσε στο CNBC: «Οι εκλογές δημιουργούν μεγαλύτερη αστάθεια σε μια κλονισμένη χώρα. Η αντιπολίτευση θέλει επαναδιαπραγμάτευση των πακέτων, κάποιοι τα απορρίπτουν εντελώς και άλλοι θέλουν έξοδο από το ευρώ. Αυτό είναι αναμενόμενο σε καιρούς αναταραχής… Η κυβέρνηση δυσκολεύεται να επιβάλλει την λιτότητα και έχει μείνει πίσω και αυτό θα συνεχιστεί. Δεν διαβλέπω από πού θα μπορέσει να κάνει περαιτέρω περικοπές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v