Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Η πολιτική και δη η κυβερνητική σταθερότητα αποτελούν ένα διαρκές ζητούμενο για την οικονομία. Υγιής και βιώσιμη ανάπτυξη και βεβαίως επενδύσεις δεν νοούνται δίχως την ύπαρξη της βεβαιότητας που προσφέρει ένα σταθερό πολιτικό σύστημα και σε ακριβώς αυτήν την παράμετρο υπερτερεί, κατά κανόνα, το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής έναντι εκείνου της απλής, καθώς τείνει να αναδεικνύει ισχυρές και σταθερές κυβερνήσεις.
Η επίκληση, όμως αυτής της επιχειρηματολογίας για την εκ νέου αλλαγή του ισχύοντος εκλογικού νόμου, όπως επιμένουν έγκυρες πηγές ότι μελετά η κυβέρνηση, υπό το φως της συνεχούς δημοσκοπικής κάμψης της κυβερνώσας παράταξης, παραπέμπει σε “μαγειρέματα” της ύστατης ώρας, με μόνο γνώμονα την παραμονή στην εξουσία.
Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τις πληροφορίες που επιμένουν, μολονότι η ΝΔ παραμένει εξακολουθητικά πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις, το γεγονός ότι σε ορισμένες από αυτές εξασφαλίζει ποσοστό χαμηλότερο του 25%, της στερεί -εφόσον αυτές οι δημοσκοπικές προβλέψεις επαληθευτούν στην κάλπη – το δικαίωμα του “μπόνους” των επιπλέον εδρών.
Βάσει του ισχύοντος εκλογικού νόμου, όπως επεσήμανε και πρόσφατα το Euro2day.gr, “το κλιμακωτό μπόνους μέχρι και 50 έδρες για το πρώτο κόμμα προβλέπεται μόνο υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα λάβει ποσοστό από 25% και άνω. Τότε, αυτομάτως λαμβάνει μπόνους 20 εδρών και ακολούθως για κάθε επιπλέον μισή μονάδα, θα κερδίζει μία επιπλέον έδρα. Αντίθετα, αν πάρει από 24,99% και κάτω, δεν θα έχει καμία επιπλέον έδρα και ουσιαστικά θα ισχύει η απλή αναλογική.”
Γεγονός που θα ωθήσει την χώρα, το 2027 ή όποτε νωρίτερα στηθεί η κάλπη των βουλευτικών εκλογών, είτε σε προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, κάτι αν μη τι άλλο δυσχερές υπό το σημερινό πολιτικό κλίμα, είτε σε επαναληπτικές εκλογές, κατά το πρότυπο του 2023 ή και παλαιότερων αντίστοιχων περιστάσεων.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έως τώρα οι παραπάνω εισηγήσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου εμφανίζονται να βρίσκουν αντίσταση και μάλιστα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και επισήμως διαψεύδονται. Ουδείς όμως είναι σε θέση να προεξοφλήσει την πορεία των πραγμάτων σε περίπτωση που επιμείνει το σημερινό αρνητικό κλίμα στις δημοσκοπήσεις για την κυβερνώσα παράταξη.
Τυχόν αλλαγή δε του εκλογικού νόμου ενώ απομένει λίγο περισσότερο από μία διετία για την εκπνοή της κυβερνητικής θητείας θα παρέπεμπε ευθέως σε “μαγειρέματα” με μόνο στόχο μία τρίτη θητεία για την κυβέρνηση.
Εντέλει, θα παρέπεμπε σε ένα “παιχνίδι” με τους θεσμούς, χάριν κομματικών σκοπιμοτήτων, σαφώς επιβαρυντικό για την ποιότητα της δημοκρατίας σε αυτόν τον τόπο. Σε συνδυασμό, δε, με την ευρύτερη απουσία εμπιστοσύνης που εμφανίζεται να τρέφει το ευρύ κοινό έναντι άλλων πυλώνων της δημοκρατίας, όπως το σύστημα απονομής δικαιοσύνης, θα συντελούσε στην επιτάχυνση της απόρριψης από το κοινωνικό σύνολο των θεμελίων του πολιτεύματος.
Προφανώς η κάθε κυβέρνηση έχει δικαίωμα να αλλάζει τον εκάστοτε εκλογικό νόμο, κατά την βούλησή της, όπως την εξουσιοδότησε η πλειοψηφία που εξασφάλισε στην κάλπη.
Να προχωρά, όμως, σε τροποποιήσεις αυτού του είδους, ενώ οι δημοσκοπήσεις την δείχνουν να υποχωρεί και μάλιστα κάτω από το επίπεδο εκείνο που θα της προσέφερε το – έστω κλιμακωτό – μπόνους εδρών του εκλογικού νόμου, θα συνιστούσε πολιτικό “φάουλ” και ένδειξη αδυναμίας.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΔυνητικά, θα μπορούσε να οδηγήσει δε στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Πολιτική αναταραχή και αστάθεια.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.