Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προεκλογική νευρικότητα και στην Wall Street

Το κρίσιμο εκλογικό σαββατοκύριακο της Ευρώπης συντηρεί την νευρικότητα στην Wall, ενώ τα διττά μηνύματα για την απασχόληση Απριλίου δεν βοηθούν την επενδυτική ψυχολογία. Εντονες πιέσεις στις ευρωαγορές.

Το κρίσιμο εκλογικό σαββατοκύριακο της Ευρώπης συντηρεί την νευρικότητα στο αμερικανικό χρηματιστήριο, ενώ τα διττά μηνύματα της ανακοίνωσης για την απασχόληση Απριλίου δεν βοηθούν την επενδυτική ψυχολογία.

Το αποτέλεσμα είναι μικτές, επιφυλακτικές κινήσεις για τους βασικούς δείκτες της Wall Street.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,84% στις 13.093 μονάδες, S&P διαμορφώνεται 1,1% χαμηλότερα στις 1.376 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 1,56% χαμηλότερα στις 2.977 μονάδες.

Ο δείκτης Standard & Poor’s 500 έχει διολισθήσει κάτω από το σημαντικό επίπεδο στήριξης των 1.391 μονάδων, επίπεδο που ευθυγραμμίζεται με τον κυλιόμενο μέσο όρο 50 ημερών.

Οι θέσεις εργασίας στην αμερικανική απασχόληση (πλην του αγροτικού τομέα) αυξήθηκαν κατά 115.000 και το ποσοστό της ανεργίας διολίσθησε περαιτέρω και διαμορφώθηκε στο 8,1% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Οι αναλυτές περίμεναν 160.000 νέες προσλήψεις σε σχέση με τις 154.000 νέες προσλήψεις του Μαρτίου και τις 259.000 του Φεβρουαρίου.

Αν και ο αριθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας ήταν απογοητευτικός, δεν είναι αρκετά «κακός» ώστε να προκαλέσει άμεσους φόβους ότι οι ΗΠΑ οδεύουν προς σοβαρή επιβράδυνση.

Όλα τα βλέμματα στις διεθνείς αγορές, από το Πεκίνο μέχρι την Φρανκφούρτη και τη Νέα Υόρκη, είναι επικεντρωμένα στις κρίσιμες εκλογές που διεξάγονται στο Σ/Κ σε ευρωπαϊκές οικονομίες.

Στην Γαλλία διεξάγεται ο β΄ γύρος των προεδρικών εκλογών, στην Ελλάδα βουλευτικές εκλογές, στην Ιταλία δημοτικές εκλογές, στην Γερμανία περιφερειακές και στην Σερβία προεδρικές εκλογές.

Εκτός από την νευρικότητα που προκαλεί η αναμονή των αποτελεσμάτων, τα στατιστικά μεγέθη προκάλεσαν πρόσθετη απογοήτευση, καθώς ανακοινώθηκε μεγάλη πτώση του δείκτη ΡΜΙ υπηρεσιών τον Απρίλιο στην Ευρώπη.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 1,11% στις 5.703 μονάδες, ο DAX κινείται 1,15% χαμηλότερα στις 6.618 μονάδες, ενώ ο CAC εμφανίζει απώλειες 0,86% στις 3.196 μονάδες.

Στην Wall Street ενδιαφέρον συγκεντρώνουν και οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων μεγάλων επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων Duke Energy, Estee Lauder, PPL Corp. και LinkedIn, που εκτινάσσεται 9% καθώς τα τριμηνιαία κέρδη της ήταν πολύ καλύτερα των αναμενόμενων.

Στις υπόλοιπες αγορές, το συμβόλαιο Ιουνίου του πετρελαίου υποχωρεί 1,2% στα 101,31 δολ. ανά βαρέλι, ενώ ο χρυσός «χάνει» 1,70 δολ. στα 1.633,10 δολ. ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v