Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζαλισμένες οι αγορές μετά τις κάλπες

Η σοσιαλιστική επικράτηση Hollande στην Γαλλία και η "αντι-μνημονδιακή" ψήφος στην Ελλάδα προκαλούν "παραζάλη" στις διεθνείς αγορές. Ήπια πτώση στην Wall. Θετική στροφή των δεικτών του Νότου στις ευρωαγορές.

Η επόμενη μέρα των εκλογών στην Ευρώπη προκαλεί παραζάλη στις διεθνείς αγορές, και οι διαθέσεις για ρίσκο μειώνονται μετά την επικράτηση Hollande στην Γαλλία και την «αντι-μνημονιακή» ψήφο στην Ελλάδα.

Ο δείκτης Dow Jones κινείται 0,38% χαμηλότερα στις 12.989 μονάδες, ο S&P υποχωρεί 0,26% στις 1.366 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει απώλειες 0,38% στις 12.989 μονάδες.

Αν και η επικράτηση του Σοσιαλιστή κ. Hollande στις γαλλικές προεδρικές εκλογές ευθυγραμμίστηκε με τις προβλέψεις των αναλυτών, η προοπτική διασάλευσης στις σχέσεις της Γαλλίας με την Γερμανία παραμένει «αγκάθι» για τους επενδυτές.

Την μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί ωστόσο το «χαώδες» αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, όπου καταψηφίστηκαν τα μέχρι χθες μεγάλλα κόμματα της πολιτικής σκηνής.

Αρνητικά επέδρασαν και τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών στην Γερμανία, όπου η Angela Merkel έχασε τον έλεγχο ενός ακόμη κρατιδίου, του τέταρτου μέσα στο διάστημα 2 ετών. Πρόκειται για το κρατίδιο Σλέσβιγκ Χόλσταϊν, όπου οι Χριστιανοδημοκράτες έλαβαν το χειρότερο ποσοστό από το 1950.

Οι ευρωπαϊκές αγορές αντέδρασαν αρχικώς με κάθετη πτώση στο εκλογικό σαββατοκύριακο της Ευρώπης.

Το μεσημέρι ωστόσο οι περισσότεροι δείκτες έσβησαν τις απώλειες, αν και η Φρανκφούρτη παρέμεινε σε αρνητικά επίπεδα.

Ο DAX, που ξεκίνησε τη σημερινή συνεδρίαση με πτώση μεγαλύτερη του 2,2%, υποχωρεί αυτή την ώρα 0,51% στις 6.528 μονάδες, ενώ ο CAC κερδίζει 0,32% στις 3.172 μονάδες, ο ΜΙΒ στο Μιλάνο ενισχύεται 1,11% στις 14.073 μονάδες, ο ΙΒΕΧ κινείται 1,39% υψηλότερα στις 6.528 μονάδες και η αγορά της Λισσαβόνας ενισχύεται 0,55%.

Το χρηματιστήριο των Αθηνών εξακολουθεί να καταγράφει δραματικές απώλειες άνω του 6%.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο της Wall Street έκλεισε την περασμένη εβδομάδα με έντονες απώλειες και ο Dow υποχώρησε 1,4% στην εβδομάδα.

Σήμερα στο επίκεντρο βρίσκονται από το επιχειρηματικό μέτωπο τα αποτελέσματα της Tyson Foods, της Frontier Communications Corp. και άλλων μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων.

Στις υπόλοιπες αγορές, το συμβόλαιο του χρυσού υποχωρεί 0,4% στις 1.639 μονάδες, ενώ του πετρελαίου υποχωρεί 0,94% στα 97,56 δολ. ανά βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v