Ο Ξένος Τύπος για τη Γαλλία

Έντονο προβληματισμό για την πολιτική που θα ακολουθηθεί στην ευρωζώνη με τη νίκη Hollande εκφράζει ο διεθνής Τύπος. Τα ΜΜΕ απαριθμούν τις διαφορές μεταξύ Merkel και Hollande. Ποια τα σενάρια για την επόμενη μέρα.

Ο Ξένος Τύπος για τη Γαλλία
Έντονο προβληματισμό για τη νίκη του Francois Hollande στη Γαλλία και την πολιτική που θα ακολουθηθεί πλέον στην ευρωζώνη για την αντιμετώπιση της κρίσης εκφράζει ο διεθνής Τύπος. Τα δημοσιεύματα απαριθμούν τις διαφορές μεταξύ των δύο ηγετών, επισημαίνουν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος έχασε τον στενότερό της συνεργάτη και κάνουν τις εκτιμήσεις τους για την επόμενη ημέρα στη Γηραιά Ήπειρο.

«Το Παρίσι αλλάζει και η Ευρώπη αλλάζει. Πιθανότατα, πολλά θα αλλάξουν στην Ευρώπη», γράφει η ιταλική La Stampa, η οποία προειδοποιεί: «Θα δούμε πώς θα τηρήσει την υπόσχεσή του να σπάσει το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο».  «Η Γαλλία στρέφεται προς τα Αριστερά», σύμφωνα με την Corriere della Sera, η οποία αναφέρει ότι «τις τελευταίες ημέρες ο Hollande -φαβορί- κατόρθωσε να σπάσει την απομόνωση στην Ευρώπη». «Τα λόγια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi (για την ανάγκη ανάπτυξης) δείχνουν ότι ο Hollande έχει δίκιο στην πρόθεσή του για την προσθήκη ενός κεφαλαίου στο δημοσιονομικό σύμφωνο».

«Η Γαλλία γυρίζει σελίδα», σύμφωνα με την ιταλική La Repubblica, ενώ για την οικονομική Il Sole 24 Ore ο Hollande είναι «ένας μετριοπαθής σοσιαλδημοκράτης, ένας ήρεμος άνθρωπος, που θέλει να κάνει αλλαγές χωρίς ανατροπές». Όπως δήλωσε στο ανήσυχο από τις επιθέσεις του κατά των πλουσίων και των χρηματοπιστωτικών κύκλων City του Λονδίνου, «δεν είμαι επικίνδυνος».

Στην Ισπανία, η El Pais γράφει ότι «η ευρωπαϊκή αριστερά ξαναγεννιέται αυτήν την 6η Μαΐου στη Γαλλία» και ότι η εκλογή του σοσιαλιστή υποψήφιου «ανοίγει μία καινούρια πολιτική σελίδα στη Γαλλία, όπως και στην Ευρώπη», κυρίως με το τέλος «του διευθυντηρίου που έγινε γνωστό με την ονομασία Μερκοζί» και την «έμφασή του στην πολιτική της λιτότητας».

Σύμφωνα με την El Mundo, «οι γαλλικές προεδρικές εκλογές σημαδεύτηκαν από τη χειρότερη οικονομική και κοινωνική κρίση εδώ και μισό αιώνα» και ο εκλεγμένος πρόεδρος φρόντισε να τηλεφωνήσει στην Angela Merkel και να υποστηρίξει την προσθήκη μιας ρήτρας για την ανάπτυξη στη ευρωπαϊκή συνθήκη λιτότητας.

Η βελγική Le Soir προειδοποιεί ότι «μετά τη δοκιμασία της κατάκτησης, έρχεται η δοκιμασία της εξουσίας. Ο νικητής δεν θα έχει περίοδο χάριτος». Την άποψη συμμερίζεται και η Libre Belgique, η οποία θεωρεί ότι ο Francois Hollande οφείλει εν μέρει την εκλογή του στην απόρριψη της προσωπικότητας του Nicolas Sarkozy.

BLOOMBERG: Το τέλος των Merkozy

Σε δημοσίευμα με τίτλο «Το τέλος των Merkozy» το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι «ο Hollande νίκησε τον Nicolas Sarkozy, τον αγαπημένο εταίρο της Merkel στην πολιτική λιτότητας». «Η Merkel και ο Hollande δεν έχουν πολύ χρόνο στη διάθεσή τους για να συμφιλιώσουν τις διαφορές τους», αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο φιλοξενεί δήλωση του Holger Schmieding, του επικεφαλής ανάλυσης στην Berenberg Bank, ο οποίος επισημαίνει ότι «για να γίνει οτιδήποτε στην Ευρώπη πρέπει να συμφωνήσουν η Γαλλία και η Γερμανία».

«Ο Hollande ζητά την εφαρμογή πολιτικής στην οποία αντιτίθεται η Merkel, όπως υψηλότερη φορολογία, αύξηση των δαπανών και αναβολή στην προσπάθεια μείωσης των ελλειμμάτων. Κατά την προεκλογική του εκστρατεία ζήτησε πιο ενεργητική Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που θα αγνοήσει τη Γερμανία. Ζήτησε επίσης αναθεώρηση της ευρωπαϊκής συμφωνίας για τη μείωση του χρέους», επισημαίνει το Bloomberg.

WALL STREET JOURNAL: Αμφισβητείται η πολιτική της Γερμανίας

Σε δημοσίευμα με τίτλο «Αμφισβητείται έντονα η λιτότητα και η Γερμανία» η Wall Street Journal αναφέρει: «Με τη νίκη του, ο κ. Hollande -ο πρώτος σοσιαλιστής πρόεδρος στη Γαλλία μετά από 17 χρόνια- πήρε εντολή να προκαλέσει τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, η οποία έχει επιβάλει την περικοπή των δαπανών ως το μόνο φάρμακο γα τη βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης των υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών χωρών».

«Τα πρώτα βήματα του κ. Hollande θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο. Ύφεση και ανεργία εντείνονται στην ευρωζώνη των 17, γεγονός που γεννά αμφιβολίες στους ψηφοφόρους, στους πολιτικούς αλλά και στους οικονομολόγους ως προς το πόσο σοφή είναι τελικά η απόφαση για μείωση των δαπανών εν μέσω ύφεσης, την οποία η κ. Merkel και άλλοι χαρακτηρίζουν αναγκαία για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη».

«Οι ψηφοφόροι της Ευρώπης επέπληξαν για μία ακόμη φορά τους ηγέτες τους για την αποτυχία τους στην αντιμετώπιση της κρίσης, που έχει ωθήσει ένα μεγάλο μέρος της ευρωζώνης στη δίνη της ύφεσης. Οι διάδοχοί τους, όμως, θα συνειδητοποιήσουν ότι είναι δύσκολο να ακολουθήσουν πολιτική που αποκλίνει σημαντικά από την τροχιά λιτότητας που προωθεί η Γερμανία, ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της Ευρώπης. Εάν ο Francois Hollande προωθήσει κεϊνσιανή πολιτική αναπτυξιακών κινήτρων, τότε οι επενδυτές θα αμφισβητήσουν τη δέσμευση της Γαλλίας να επιβάλει δημοσιονομική πειθαρχία, ασκώντας πιέσεις στην πιστοληπτική της αξιολόγηση».

Η Wall Street Journal επισημαίνει επίσης ότι η κ. Merkel ελέγχει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και πως ο υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schauble αναμένεται να αναδειχθεί επικεφαλής του Eurogroup αντικαθιστώντας τον Jean Claude Juncker


FINANCIAL TIMES : Τεράστιος προσωπικός θρίαμβος για τον Hollande

«Είναι ένας τεράστιος προσωπικός θρίαμβος για τον Francois Hollande και μία σημαντική πολιτική αλλαγή για τη Γαλλία, σε καιρό σοβαρών οικονομικών προκλήσεων για τη χώρα αλλά και για την Ευρώπη», αναφέρει το δημοσίευμα των Financial Times και συμπληρώνει: «Το πιο επείγον καθήκον του κ. Hollande -εκτός από το να καθησυχάσει τις αγορές- είναι να συναντηθεί με την κ. Merkel, η οποία στήριξε ανοιχτά τον κ. Sarkozy.

Ο κ. Hollande δεν θέλει να διαταράξει τη γαλλογερμανική συνεργασία που καθοδηγεί την ευρωζώνη. Είναι, όμως, αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει τη λαϊκή εντολή που έλαβε για να ωθήσει την κ. Merkel σε συμβιβασμούς ως προς τις αναπτυξιακές του προτάσεις για πιο ενεργό ρόλο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την πάταξη της κρίσης της ευρωζώνης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v