Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έχασε τις 13.000 μονάδες ο Dow Jones

Η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στην Ελλάδα προκάλεσε πιέσεις στη Wall. Πέμπτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση για τον Dow. Κρατήθηκε πάνω από τα 1.600 δολ./oz ο χρυσός. Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές.

Η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στην Ελλάδα προκάλεσε πιέσεις στη Wall. Πέμπτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση για τον Dow. Κρατήθηκε πάνω από τα 1.600 δολ. ο χρυσός. Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές.

Για άλλη μια φορά η Ελλάδα κατάφερε να βρεθεί στο επίκεντρο των διεθνών χρηματιστηριακών εξελίξεων μετά την αδυναμία της ε πολιτικής ηγεσίας να σχηματίσει κυβέρνηση, την ώρα που πυκνώνουν οι πιθανότητες εξόδου της χώρας από το ευρώ, όπως αναφέρουν οι αναλυτές.

Μπορεί διεθνείς οίκοι σήμερα να σημείωναν ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δε θα σήμανε αυτόματα και το τέλος της Ευρωζώνης, ωστόσο… οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις δεν κατάφεραν να καθησυχάσουν του επενδυτές με συνέπεια οι χρηματιστηριακοί δείκτες να κινηθούν χαμηλότερα, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.

Όπως δήλωσε ο αναλυτής της Northern Trust Corp. –εταιρία που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 715 δισ. δολ.- James McDonalds, «Η κατάσταση στην Ευρώπη ενδέχεται να χειροτερέψει, πριν βελτιωθεί. Οι ανησυχίες βασίζονται στην πιθανότητα η Ελλάδα να μην τηρήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στο μνημόνιο και υποχρεωθεί σε χρεοκοπία».

Στο εταιρικό μέτωπο η μετοχή της McDonalds υποχωρούσε λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης 1,5% μετά τα απογοητευτικά μεγέθη πωλήσεων Απριλίου που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η διοίκηση.

Σημειώνεται ότι στη Wall σε μια καθαρά πτωτική συνεδρίαση, 113 μετοχές έπιασαν νέο υψηλό 52 εβδομάδων ενώ 173 έπιασαν νέο χαμηλό 52 εβδομάδων.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,7% στα 97,26 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 1,9% οριακά πάνω από τα 1.600 δολ./οz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ παρέμεινε σε πτωτικό κανάλι για έβδομη διαδοχική ημέρα έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία να διαμορφώνεται ακόμα και κάτω από τα 1,3 δολ.

Στις υπόλοιπες αγορές, o δείκτης εμπορευμάτων GSCI της Standard & Poor’s στο αμερικανικό χρηματιστήριο διολίσθησε επί 5η συνεχόμενη συνεδρίαση που είναι το χειρότερο σερί από τον Αύγουστο.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής υποχωρεί 9% στα 1,91 δολ. και το δικαίωμα της κινείται πτωτικά 5% στα 18,15 δολάρια.

Στη Wall, o Dow σημείωσε πτώση 0,59%, στις 12.931,71 μονάδες, ο S&P με απώλειες 0,43% στις 1.363,69 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,39%, στις 2.946,27 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα, με εξαίρεση, μέχρι το μεσημέρι, τις αγορές του Νότου. Μετά το αρνητικό άνοιγμα της Wall Street οι απώλειες διογκώθηκαν και επεκτάθηκαν σε όλους τους δείκτες των ευρωαγορών.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με απώλειες 1,78% στις 5.555 μονάδες, ο DAX με πτώση 1,9% στις 6.445 μονάδες, ενώ ο CAC με απώλειες 2,78% στις 3.125 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v