Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιλεκτικές αγορές υποστηρίζουν την Wall Street

Αναζητώντας ευκαιρίες μετά την πολυήμερη πτώση, η Wall παίρνει ανάσα από την κρίση χρεών στην ευρωζώνη και κινείται υψηλότερα. Εξαίρεση ο Nasdaq λόγω Cisco (-8%). Κέρδη στις ευρωαγορές, σταθεροποίηση εμπορευμάτων.

Αναζητώντας ευκαιρίες μετά την πολυήμερη πτώση, οι βασικοί δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο παίρνουν ανάσα από την κρίση χρεών στην ευρωζώνη και κινούνται υψηλότερα.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,42% στις 12.889 μονάδες, ο S&P κινείται 0,43% υψηλότερα στις 1.360 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 0,14% στις 2.931 μονάδες με μεγάλη επιβάρυνση από την Cisco.

Αναλυτές σημειώνουν πάντως στο MarketWatch ότι οι επενδυτές στην Wall Street εξακολουθούν να λαμβάνουν «σήματα» από τις κινήσεις του ευρώ και ειδικά το επίπεδο των 1.2950 δολ., καθώς οι χρηματιστές πωλούν χρηματιστηριακούς δείκτες όταν το ενιαίο νόμισμα διολισθαίνει κάτω από αυτό το επίπεδο. Το ευρώ αλλάζει χέρια στα 1,2961 δολ. αυτή την ώρα.

Η σημερινή άνοδος έρχεται ως αντίδραση στην πολυήμερη πτώση πριν και μετά την διεξαγωγή κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη.

Οφείλεται επίσης στην επαναφορά του επίκεντρου στις, συγκριτικά ευνοϊκές, στατιστικές ανακοινώσεις για την αμερικανική οικονομία.

Ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ μειώθηκε ελαφρώς, κατά 1.000 στις 367.000 και ότι ο δείκτης τιμών εισαγωγών μειώθηκε 0,5% τον Απρίλιο. Πάντως ανακοινώθηκε επίσης ότι το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο τον Μάρτιο διογκώθηκε στα 51,83 δισ. δολάρια.

Από το επιχειρηματικό πεδίο στο αμερικανικό χρηματιστήριο, ξεχωρίζει η πτώση 8% της Cisco Systems κατόπιν των απογοητευτικών προβλέψεων της επιχείρησης για τις πωλήσεις δ΄ τριμήνου. Τα μεγαλύτερη κέρδη στον S&P αποκομίζει η News Corp. (+5,2%) καθώς τα αποτελέσματά της ήταν ανώτερα των προσδοκιών.

Από τις 441 εταιρίες του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, το 66,7% έχουν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις.

Εν τω μεταξύ, οι ενδείξεις από την ευρωζώνη εξακολουθούν να προκαλούν νευρικότητα, με την ελληνική πολιτική ηγεσία να κάνει σήμερα μια ακόμη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης.

Ανησυχίες προσκάλεσαν και τα στοιχεία για το κινεζικό εμπόριο, που υποδεικνύουν επιβράδυνση στην παγκόσμια ζήτηση.

Στην Ισπανία, οι πιέσεις στην αγορά ομολόγων εκτονώνονται πάντως, εν αναμονή του σχεδίου της Μαδρίτης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Εχοντας κινηθεί με έντονη νευρικότητα και απώλειες κατά κύριο λόγο, οι δείκτες των ευρωαγορών κινήθηκαν μετά το μεσημέρι με άνοδο.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,25% στις 5.544 μονάδες, ο DAX κερδισε 0,66% στις 6.518 μονάδες, ενώ ο CAC με κέρδη 0, 37% στις 3.130 μονάδες.

Δυναμική ήταν η αντίδραση στις αγορές του Νότου, με τον ΙΒΕΧ στην Μαδρίτη να κλεινει ενισχυμένος 3,42% και τον ΜΙΒ στο Μιλάνο 1,69%.

Σταθεροποιητική εικόνα επικρατεί στις αγορές εμπορευμάτων. Το συμβόλαιο του χρυσού ενισχύεται ελαφρότατα στα 1.595 δολ. ανά ουγκιά, ενώ του πετρελαίου κερδίζει 0,1% στα 96,9 δολ. ανά βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v