Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή άνοδος στην Wall παρά το "σοκ" της JPMorgan

Η είδηση της "τερατώδους" ζημιάς 2 δισ. δολ. της JPMorgan (-10%) προκαλεί νέα κρίση στις τραπεζικές μετοχές, αν και η Wall γυρίζει ανοδικά μετά την βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος.

Η είδηση της «τερατώδους» ζημιάς 2 δισ. δολ. της JPMorgan Chase προκαλεί νέα κρίση στις τραπεζικές μετοχές στα διεθνή χρηματιστήρια και «επιστεγάζει» την δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών για το αμερικανικό χρηματιστήριο.

Οι απώλειες στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στην Wall περιορίζονται πάντως μια ώρα μετά το άνοιγμα, μετά την ανακοίνωση νέας βελτίωσης στον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Εχοντας ανοιξει με πτώση περί το -0,5% οι βασικοί δείκτες κινούνται υψηλότερα αυτή την ώρα και ο δείκτης Dow Jones κερδίζει 0,28% στις 12.891 μονάδες, ο S&P κινείται 0,37% υψηλότερα στις 1.363 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 0,84% στις 2.958 μονάδες.

Τις τεράστιες ζημίες της JPMorgan αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος Jamie Dimon σε αιφνιδιαστικό conference call που έκανε χθες μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης στην Wall Street.

Είπε ότι η ζημία προήλθε από συναλλαγές του γραφείου του διευθύνοντος επενδυτικού συμβούλου, όπου ένας μόνος του trader, που έχει το παρατσούκλι «Καρχαρίας του Λονδίνου» άνοιξε θέσεις … Λεβιάθαν σε credit-default swaps.

Ο κ. Dimon, που τον Απρίλιο είχε χαρακτηρίσει το άνοιγμα του trader στην αγορά «σταγόνα στον ωκεανό» χθές μίλησε για «τερατώδες» σφάλμα και προειδοποίησε ότι οι ζημίες πιθανόν να αυξηθούν κατά 1 δισ. δολ. ακόμη.

Ο εν λόγω trader, Bruno Iksil, έχει κερδίσει το παρατσούκλι ο «Καρχαρίας του Λονδίνου» τους τελευταίους μήνες, καθώς πούλησε τεράστια ποσά credit-default swaps σε hedge funds, σε μια στρατηγική που δεν του βγήκε καθόλου καλά τις τελευταίες εβδομάδες.

Η εξέλιξη αποτελεί ένα ακόμη μεγάλο βάρος για τον τραπεζικό κλάδο, που ήδη αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα λόγω της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη και τους φόβους επιβράδυνσης της διεθνούς οικονομίας.

Η μετοχή της JPMorgan βουλιάζει εως 10%, ενώ η Bank of America ακολουθεί με πτώση 3% και η Citigroup με 3,8%.

Για το σύνολο της εβδομάδας, ο δείκτης S&P βρίσκεται 0,8% χαμηλότερα, ο Dow 1,4% και ο Nasdaq 0,8% ενώ η Wall Street ολοκληρώνει την δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών.

Κατά τα λοιπά στο αμερικανικό χρηματιστήριο, ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε 0,2% τον Απρίλιο στις ΗΠΑ. Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών χονδρικής, που αποτελεί προάγγελο του πληθωρισμού, αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,9% στο 12μηνο.

Επίσης, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν σε συνεργασία με την Thomson Reuters βελτιώθηκε τον Μάιο στις ΗΠΑ στο 77,8.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, ανακοινώνουν σήμερα αποτελέσματα η CA και η Nvidia.

Η νευρικότητα σχετικά με την κρίση χρεών στην ευρωζώνη εξακολουθεί να «δυναστεύει» τις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Μετά πάντως το ανοδικό γύρισμα της Wall, οι περισσότεροι δείκτες στρέφονται επίσης υψηλότερα και ο δείκτης FTSE ενισχύεται 0,25% στις 5.558 μονάδες, ο DAX κινείται 0,63% υψηλότερα στις 6.559 μονάδες, ενώ ο CAC κινείται 0,28% χαμηλότερα στις 3.121 μονάδες.

Στις υπόλοιπες αγορές, το συμβόλαιο του πετρελαίου υποχωρεί 1,22% στα 95,9 δολ. ανά βαρέλι, ενώ του χρυσού 0,78% στα 1.583 δολ. ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v