Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανία: Στήριξη cajas με μετατρέψιμους τίτλους

Οι ισπανικές τράπεζες θα μπορούν να ζητήσουν κρατική στήριξη μέσω ενός μηχανισμού μετατρέψιμων τίτλων, ανακοίνωσε την Παρασκευή η αντιπρόεδρος της χώρας Soraya Saenz.

Ισπανία: Στήριξη cajas με μετατρέψιμους τίτλους
Η Ισπανία θα αναγκάσει τις τράπεζες της χώρας να αυξήσουν τις προβλέψεις για τα στεγαστικά δάνεια από το 7% στο 30%, ενώ θα απαιτήσει να διαχωρίσουν τα υγιή από τα μη υγιή στοιχεία ενεργητικού μέχρι το τέλος του έτους.

Η αύξηση των προβλέψεων στο 30% θα ανεβάσει το συνολικό ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι ισπανικές τράπεζες κατά 30 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες που δεν θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν τις νέες προβλέψεις από μόνες τους θα έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν κεφάλαια από ειδικό κρατικό ταμείο για την αναδιάρθρωση των τραπεζών.

Όπως δήλωσε κατά την παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδίου διάσωσης των τραπεζών η αντιπρόεδρος της Ισπανίας Soraya Saenz, οι συγκεκριμένοι όμιλοι θα έχουν πρόσβαση σε δανεισμό μέσω μετατρέψιμων τίτλων, με επιτόκιο κοντά στο 10% του αρχικού δανείου.

Το παραπάνω σχέδιο, το οποίο παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου μετά από υπουργικό συμβούλιο, είναι η δεύτερη προσπάθεια της ισπανικής κυβέρνησης μέσα σε μόλις τρείς μήνες να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ανησυχίες για την κατάσταση του τραπεζικού τομέα.

Τα μέτρα έρχονται μόλις τρεις μέρες μετά την διάσωση της Bankia από την κυβέρνηση. Το ισπανικό Δημόσιο απέκτησε το 45% του μετοχικού κεφαλαίου.

Το σχέδιο αποσκοπεί να "προσφέρει φερεγγυότητα και αξιοπιστία στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα" δήλωσε σύμφωνα με το Bloomberg η κ. Saenz.

O υπουργός Οικονομικών Luis de Guindos δήλωσε ότι η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα είναι αναγκαία για την τόνωση της ισπανικής οικονομίας.

"Xωρίς εμπιστοσύνη στην υγεία του τραπεζικού συστήματος, η οικονομική ανάκαμψη γίνεται πολύ πιο δύσκολη" σημείωσε.

Ο κ. De Guindos ανέφερε ακόμα ότι τα συνολικά κρατικά κεφάλαια που θα καταστούν διαθέσιμα για τις ισπανικές τράπεζες δεν θα ξεπεράσουν τα € 15 δισ., ενώ τόνισε ότι δεν θα επιβαρύνουν τον φορολογούμενο. 
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v