Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μηδενικός ο ρυθμός ανάπτυξης ευρωζώνης

Ανακόπτεται, προς το παρόν τουλάχιστον, η ύφεση της ευρωζώνης. Μηδενικός ρυθμός ανάπτυξης το α΄ τρίμηνο. Θετική έκπληξη η Γερμανία με ανάπτυξη 0,5%. Διευρύνεται το χάσμα με την περιφέρεια και όχι μόνο. Τι λέει το ZEW.

Μηδενικός ο ρυθμός ανάπτυξης ευρωζώνης
Καλύτερα των προσδοκιών είναι τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για την οικονομία της ευρωζώνης, καθώς η συρρίκνωση του ΑΕΠ φαίνεται πως ανακόπτεται… προς το παρόν τουλάχιστον, με κινητήριο δύναμη τη γερμανική οικονομία.

Οι αναλυτές ωστόσο, δηλώνουν επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας ότι το χάσμα μεταξύ της Γερμανίας και των εταίρων της διευρύνεται.

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της ευρωζώνης κατέγραψε μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης, τόσο σε τριμηνιαία βάση όσο και σε ετήσια βάση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012. Επισημαίνεται ότι το προηγούμενο τρίμηνο, το ΑΕΠ της ευρωζώνης είχε συρρικνωθεί κατά 0,3% σε τριμηνία βάση.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για το πρώτο τρίμηνο είναι καλύτερα των προσδοκιών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, οι αναλυτές προέβλεπαν ότι συρρίκνωση του ΑΕΠ ευρωζώνης και κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους και μάλιστα κατά 0,2% σε τριμηνιαία αλλά και σε ετήσια βάση.

Η μεγαλύτερη έκπληξη προέρχεται από τη Γερμανία, της οποίας η οικονομία αποδεικνύεται απροσδόκητα ισχυρή, διευρύνοντας το χάσμα με τις χώρες της περιφέρειας, αλλά και με τη Γαλλία. Κατά το πρώτο τρίμηνο η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 0,5% ξεπερνώντας ακόμη και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις.

Κινητήριος δύναμη της γερμανικής οικονομίας αποδεικνύονται οι εξαγωγές που συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε να ξεπεραστεί η συρρίκνωση κατά 0,2% του προηγούμενου τριμήνου. Σε ετήσια βάση, το γερμανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 1,7% έναντι 1,5% το προηγούμενο τρίμηνο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters, οι αναλυτές προέβλεπαν κατά μέσο όρο οριακά θετικό ρυθμό ανάπτυξης στο 0,1% σε τριμηνιαία βάση και 0,8% σε ετήσια βάση.

«Η Γερμανία ηγείται της ένωσης, αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι θα έχουμε ισχυρή ανάκαμψη. Η πολιτική της λιτότητας δεν αλλάζει και οι οικονομίες της νότιας Ευρώπης πραγματικά παλεύουν» αναφέρει ο Mads Koefoef, της Saxo Bank και συμπληρώνει: «Προβλέπουμε στασιμότητα ή οριακή ανάπτυξη για τον επόμενο χρόνο». «Η οικονομία της ευρωζώνης δεν πρόκειται να ανακάμψει σύντομα» συμφωνεί και ο Jurgen Michels της Citigroup.

Διευρύνεται το χάσμα της Γερμανίας με τους εταίρους της

Ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης που είχε καταγράψει η Γαλλία το τέταρτο τρίμηνο του 2011 εξανεμίστηκε. Η γαλλική οικονομία παρέμεινε στάσιμη το α' τρίμηνο του τρέχοντος έτους, λόγω της ισχνής ζήτησης από νοικοκυριά και των επιβραδυνόμενων εξαγωγών.

Παράλληλα, η ύφεση της ιταλικής οικονομίας συνεχίζεται για τρίτο τρίμηνο και αποδεικνύεται βαθύτερη από τις αρχικές προβλέψεις. Συγκεκριμένα, το ιταλικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο κατά 0,8% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,3% σε ετήσια βάση. Οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν κατά μέσο όρο συρρίκνωση κατά 0,6% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,1% σε ετήσια βάση. Το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, η ιταλική οικονομία είχε συρρικνωθεί κατά 0,7% σε τριμηνιαία βάση και κατά 0,4% σε ετήσια βάση.

Στην Ισπανία, όπου η κυβέρνηση πασχίζει να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού με πρωτοφανή μέτρα λιτότητας, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο. Ακόμη και στην ισχυρή Ολλανδία, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο, κατά 0,2%.

Σαφή επιδείνωση του δείκτη ZEW στη Γερμανία – Πρόβλεψη για νέα τραπεζική κρίση

Σαφή επιδείνωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στη Γερμανία αποτυπώνει το ινστιτούτο ZEW επισημαίνοντας ότι η εξέλιξη αυτή αποδίδεται κυρίως στην έντονη νευρικότητα ως προς το εάν θα παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ΖΕW μειώθηκε το Μάιο στο 10,8 από 23,4 τον Απρίλιο. Οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - προέβλεπαν μικρότερη υποχώρηση στο 19.

Ο πρόεδρος του ινστιτούτου ΖΕW αναφέρει ότι «οι εκλογές σε Ελλάδα και Γαλλία συνέβαλαν στην επιδείνωση του οικονομικού κλίματος όπως και στην ενίσχυση της αβεβαιότητας για τις προοπτικές της ευρωζώνης». Τονίζει μάλιστα ότι ένα βασικό θέμα για το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία, αλλά και στην ευρωζώνη, είναι το μείζον ερώτημα της παραμονής (ή όχι) της Ελλάδας στην ευρωζώνη. «Το γεγονός ότι διακυβεύονται οι συμφωνίες που έγιναν τους προηγούμενους μήνες εντείνει την αβεβαιότητα» αναφέρει.

Προειδοποιεί μάλιστα ότι πρόβλεψη του ινστιτούτου ZEW είναι πως θα υπάρξει "μικρή τραπεζική κρίση" μέσα στους επόμενους 6 μήνες με αποδυνάμωση του ευρώ και νέα ένταση στην κρίση της ευρωζώνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v