Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Hollande:Εμμένει σε επαναδιαπραγμάτευση συμφώνου

Κατά την τελετή ορκομωσίας, ο κ. Hollande επανέλαβε το αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου. Παραδέχεται όμως ότι και η μείωση των ελλειμμάτων είναι αναγκαία. Τα σενάρια για τη συνάντηση με Merkel.

Hollande:Εμμένει σε επαναδιαπραγμάτευση συμφώνου
Ενώ όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω του, ο Francois Hollande, ο πρώτος σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας μετά από 17 χρόνια, έδωσε το πρώτο δείγμα γραφής.

Κατά την τελετή της ορκωμοσίας του, επανέλαβε το αίτημά του για επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου. Για πρώτη φορά, όμως, δέχθηκε ότι η μείωση των ελλειμμάτων και η ανάπτυξη είναι στόχοι παράλληλοι, όπως επιμένει τις τελευταίες ημέρες και η Angela Merkel.

Και για όσους στέκονται στους συμβολισμούς, ο κ. Hollande ανέφερε πρώτα τον στόχο της μείωσης των ελλειμμάτων.

Κατά την τελετή της ορκωμοσίας του, και αφού συναντήθηκε κεκλεισμένων των θυρών επί 40 λεπτά με τον απερχόμενο πρόεδρο Nicolas Sarkozy, ο κ. Hollande δήλωσε: «Θα προτείνω στους Ευρωπαίους εταίρους ένα Σύμφωνο που θα συνδέει την αναγκαία μείωση του ελλείμματος με την απαραίτητη ώθηση της οικονομίας», και συμπλήρωσε: «Η εντολή που έλαβα είναι να επιστρέψει η δικαιοσύνη στη Γαλλία και να ανοίξω έναν νέο δρόμο για την Ευρώπη. Η Ευρώπη χρειάζεται αλληλεγγύη και ανάπτυξη».

Η τελετή ανάληψης της εξουσίας από τον Francois Hollande στη Γαλλία ήταν λιτή, όπως επέλεξε ο ίδιος εν μέσω της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας. Στην τελετή δεν παρέστησαν τα τέσσερα παιδιά του, ούτε η σύντροφός του, σε αντίθεση με την εικόνα που είχε επιλέξει να προβάλει το 2007 ο Ν. Sarkozy με την παρουσία ολόκληρης της οικογένειάς του.

Ο νέος πρόεδρος αναμένεται αργότερα να ανακοινώσει το όνομα του νέου πρωθυπουργού της Γαλλίας. Ο γαλλικός τύπος αναφέρει ότι πρόκειται για τον Jean-Marc Ayrault, γνωστό γερμανόφιλο και άνθρωπο με ισχυρές επαφές στο Βερολίνο. Πρόκειται για μία κρίσιμη επιλογή εν όψει της συνάντησης με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Οι δύο ηγέτες καλούνται να αντιμετωπίσουν την πιο δύσκολη κρίση της Ευρώπης κατά τη μεταπολεμική περίοδο, ενώ έχουν διαφορετικό όραμα και προσέγγιση. Ο κ. Hollande μιλά για ανάπτυξη, ενώ η Angela Merkel επιμένει στη λιτότητα, αν και τις τελευταίες ημέρες φάνηκε να δέχεται μία συμπληρωματική συμφωνία για την ανάπτυξη, που όμως "δεν θα γίνει εις βάρος της πολιτικής για τη μείωση των ελλειμμάτων". 

Ο κ. Hollande, από την πλευρά του, προεκλογικά τόνιζε την πρόθεσή του για επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμβολαίου συναντώντας σθεναρές αντιδράσεις από το Βερολίνο.

Η σημερινή γαλλογερμανική συνάντηση κορυφής θα ξεκινήσει το απόγευμα στην καγκελαρία και θα ολοκληρωθεί με δείπνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v