Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ελλάδα τρόμαξε τη Wall Street

Οι δυσμενείς πολιτικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Γερμανία, πίεσαν χαμηλότερα τη Wall Street. Οχτώ πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες εννέα για τον Dow. Σε χαμηλό 4 μηνών ευρώ και χρυσός. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Οι δυσμενείς πολιτικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Γερμανία, πίεσαν χαμηλότερα τη Wall Street. Οχτώ πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες εννέα για τον Dow. Σε χαμηλό 4 μηνών ευρώ και χρυσός. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Αναλυτικά η προσοχή των επενδυτών παρέμεινε και σήμερα στραμμένη στην Ελλάδα και στην αδυναμία της πολιτικής ηγεσίας να σχηματίσει κυβέρνηση παρά τις εντεινόμενες ανησυχίες αλλά και τις απειλές από ευρωπαίους εταίρους για πιθανή έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Επιπλέον το επενδυτικό κλίμα στη Wall επιβαρύνθηκε και από την βαριά ήττα του κόμματος της γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ στις εκλογές στο κρατίδιο του Ρήνου-Βεστφαλίας αλλά και από τις νέες απαιτήσεις της Ισπανίας για ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των εγχώριων τραπεζών.

Στο εταιρικό μέτωπο η παραίτηση του CEO της Yahoo, Scott Thompson το Σαββατοκύριακο, οδήγησε σε άνοδο την μετοχή 2%.

Αντίστοιχα στον απόηχο των ζημιών ύψους 2 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε η JP Morgan την Παρασκευή, σήμερα ο τίτλος πιέστηκε σημαντικά σημειώνοντας απώλειες 3%, παρά την παραίτηση της διευθύνουσας επενδυτικής συμβούλου Ina Drew.

Νέες πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο με αφορμή τη JP Morgan με τη μετοχή της Bank of America να υποχωρεί 2%, της Citigroup 3,9% και της Wells Fargo 2,5%.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε σήμερα 1,7% στα 94,46 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 1,55% στα 1.559 δολ./oz.

Επιπλέον στην αγορά συναλλάγματος, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε σήμερα σε χαμηλό 4 μηνών έναντι του δολαρίου στα 1,2844 δολ.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής υποχωρεί 2,8% στα 1,87 δολ. και το δικαίωμα της κινείται πτωτικά 5% στα 15,88 δολάρια.

Στη Wall, o Dow σημείωσε πτώση 0,98%, στις 12.695,27 μονάδες, ο S&P με απώλειες 1,11% στις 1.338,35 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 1,07%, στις 2.902,58 μονάδες.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, αρνητικά επέδρασε στις χρηματιστηριακές αγορές και η στατιστική ανακοίνωση διολίσθησης της βιομηχανικής παραγωγής στην ευρωζώνη.

Όλες οι ευρωπαϊκές αγορές εμφανίζουν δραματικές αντιδράσεις στις εξελίξεις. Τα yields ομολόγων Ισπανίας και Ιταλίας εκτινάχθηκαν στα ύψη, ενώ το επιτόκιο στο «καταφύγιο» των γερμανικών Bunds διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα της ιστορίας του.

Στα χρηματιστήρια, ο δείκτης FTSE έκλεισε 1,97% στις 5.466 μονάδες, ο DAX με πτώση 1,94% στις 6.452 μονάδες, ενώ ο CAC υποχώρησε 2,29% στις 3.058 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v