Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νευρικός κλονισμός στις αγορές λόγω Ελλάδας

Η συζήτηση για έξοδο Ελλάδας από το ευρώ προκαλεί έντονη νευρικότητα και νέες μεγάλες απώλειες στις αγορές από την Ευρώπη μέχρι την Ασία και τις ΗΠΑ. Επιβαρύνει την Wall και η JPMorgan. Βουτιά ευρωαγορών, εμπορευμάτων.

Η συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ προκαλεί νευρικό κλονισμό στα χρηματιστήρια και πιέζει σε νέες έντονες απώλειες τις τιμές των μετοχών από την Ευρώπη μέχρι την Ασία και τις ΗΠΑ.

Στη Νέα Υόρκη, έχοντας διολισθήσει έως 1% κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί αυτή την ώρα 0,64% στις 12.738 μονάδες, ο S&P κινείται 0,68% χαμηλότερα στις 1.344 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει πτώση 0,55% στις 2.918 μονάδες.

Η μετοχή της JPMorgan Chase παραμένει στο επίκεντρο στην Wall Street και αντιδρά με νέες δραματικές απώλειες, στον απόηχο της ανακοίνωσης για ζημία από συναλλαγές ύψους 2 δισ. δολ. Η μετοχή της υποχωρεί 3% σήμερα, συμπαρασύροντας σε απώλειες το σύνολο του τραπεζικού κλάδου στο αμερικανικό χρηματιστήριο

Στις υπόλοιπες επιχειρηματικές εξελίξεις η μετοχή της Yahoo αντιδρά θετικά με άνοδο 2,2% μετά ην αποχώρηση του επικεφαλής της.

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η ολοκλήρωση του ΙΡΟ και η έναρξη της διαπραγμάτευσης της μετοχής του Facebook την Παρασκευή.

Στην Ευρώπη η κυρίαρχη αρνητική επίδραση προέρχεται από την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στην Ελλάδα. Το κλίμα επιβάρυναν οι νέες απαιτήσεις της Ισπανίας για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών αλλά και η ήττα του κόμματος της καγκελαρίου της Γερμανίας στις εκλογές στο κρατίδιο Ρήνου – Βεστφαλίας.

Αρνητικά επέδρασε και η στατιστική ανακοίνωση διολίσθησης της βιομηχανικής παραγωγής στην ευρωζώνη.

Ολες οι ευρωπαϊκές αγορές εμφανίζουν δραματικές αντιδράσεις στις εξελίξεις. Τα yields ομολόγων Ισπανίας και Ιταλίας εκτινάχθηκαν στα ύψη, ενώ το επιτόκιο στο «καταφύγιο» των γερμανικών Bunds διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα της ιστορίας του.

Στα χρηματιστήρια, ο δείκτης FTSE έκλεισε 1,97% στις 5.466 μονάδες, ο DAX με πτώση 1,94% στις 6.452 μονάδες, ενώ ο CAC υποχωρησε 2,29% στις 3.058 μονάδες.

Αρνητικά πρόσημα επικράτησαν και στις περισσότερες ασιατικές αγορές, ενώ τα εμπορεύματα υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα 5 μηνών.

Το συμβόλαιο του πετρελαίου διολισθαίνει 1,5% στα 94,67 δολ. ανά βαρέλι στη Νέα Υόρκη, ενώ του χρυσού 1,27% στα 1.564 δολ. ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v