Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Ισπανία, Ιταλία τα θύματα ελληνικής εξόδου

Οι επιπτώσεις από υποθετική έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα μπορούσαν να πλήξουν τις επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη, όμως μόνο εάν η έξοδος είναι «άτακτη», σύμφωνα με τη Fitch.

Fitch: Ισπανία, Ιταλία τα θύματα ελληνικής εξόδου
Οι επιπτώσεις από υποθετική έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα μπορούσαν να πλήξουν τις επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη, όμως μόνο εάν η έξοδος είναι «άτακτη», σύμφωνα με τη Fitch.

Όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος, μια άτακτη έξοδος θα είχε ευρείες επιπτώσεις και πιθανότατα θα έφερνε εταιρικές υποβαθμίσεις σε όλη την Ευρώπη, περισσότερο όμως για τις επιχειρήσεις της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας.

Αντιθέτως, μια ελεγχόμενη έξοδος θα είχε περιορισμένες επιπτώσεις, κυρίως στην ευρωπεριφέρεια.

Όπως επισημαίνει, μια έξοδος από την ευρωζώνη αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλες δυσκολίες στις ελληνικές επιχειρήσεις, με σοβαρά εμπόδια στην ανάπτυξη και στη ροή ξένων κεφαλαίων. Αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις σε χρεοκοπία (ή κοντά στη χρεοκοπία).

Η χαμηλότερη ανάπτυξη, η περιορισμένη πρόσβαση σε κεφάλαια, θα μπορούσε να πλήξει τι αξιολογήσεις άλλων ευρωπαϊκών εταιρειών. Το πόσο θα επηρεαστούν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα της ευρύτερης ευρωπαϊκής πολιτικής απάντησης σε πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Τα δύο σενάρια "ελεγχόμενης" και "άτακτης" εξόδου από το ευρώ

Το σενάριο της «ελεγχόμενης» εξόδου υποδηλώνει πως η όποια μετάδοση της κρίσης θα είναι σε μεγάλο βαθμό περιορισμένη, ενώ το σενάριο της «άτακτης» εξόδου υποδηλώνει πως η μετάδοση της κρίσης δεν θα μπορέσει να περιοριστεί, με αποτέλεσμα να υπάρξουν σοβαρότατα προβλήματα στην αγορά και σημαντικά ισχνότερες προοπτικές ανάπτυξης. Και στις δύο περιπτώσεις, οι χώρες που υπάγονται σε προγράμματα διάσωσης (σε αυτήν την περίπτωση η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα), και σε μικρότερο βαθμό η Ισπανία και η Ιταλία, θα επωμιστούν το βάρος.

Στο σενάριο της «ελεγχόμενης» εξόδου, οι επιπτώσεις περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό στις χώρες αυτές. Η Fitch εκτιμά πως κάποιες επιχειρήσεις θα υποβαθμιστούν, όμως ο αριθμός τους θα είναι περιορισμένος.

Στο σενάριο της «άτακτης» εξόδου, όχι μόνο θα είναι πιο σοβαρές οι υποβαθμίσεις των αξιολογήσεων των κρατών της περιφέρειας, αλλά θα υπάρξει και μεγαλύτερη πιθανότητα υποβάθμισης και άλλων χωρών της ευρωζώνης. Ο πανικός που θα προκληθεί θα επιφέρει ευρείες επιπτώσεις για την οικονομική ανάπτυξη. Σε αυτήν την περίπτωση, μάλιστα, δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο σοκ για την οικονομία με απότομες αλλαγές στο ΑΕΠ, έντονη συρρίκνωση κατά τα πρώτα δύο έτη που θα ακολουθηθεί από μία τριετία με ΑΕΠ ευρωζώνης σε επίπεδο κατώτερο από τα επίπεδα προς της κρίσης.

Και πάλι εκείνες που θα επηρεαστούν περισσότερο θα είναι οι επιχειρήσεις στην περιφέρεια της ευρωζώνης όπου θα πρέπει να αναμένει κανείς υποβαθμίσεις κατά δύο ή τρεις βαθμίδες. Ενδεχομένως να υπάρξουν υποβαθμίσεις ευάλωτων εταιρειών και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v