Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη εβδομάδα απωλειών στη Wall Street

Η αισθητή βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ δεν κατάφερε να κρατήσει σε θετικό πρόσημο τους Dow, S&P. Οριακή άνοδος για Nasdaq. Οι ζημιές της JP Morgan πίεσαν τις τράπεζες. Πτώση για αργό.

Η αισθητή βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ δεν κατάφερε να κρατήσει σε θετικό πρόσημο τους Dow και S&P. Οριακή άνοδος για Nasdaq.Οι ζημιές της JP Morgan πίεσαν τον τραπεζικό κλάδο.

Εβδομαδιαία πτώση 1,7% για τον Dow, 1,1% για τον S&P και απώλειες 0,7% για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq.

Αναλυτικά ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Μάιο στις ΗΠΑ ανήλθε σε υψηλό 2008, στις 77,8 μονάδες έναντι 76,4 τον προηγούμενο μήνα και μόλις 76 που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Η συγκεκριμένη είδηση οδήγησε τους δείκτες σε άνοδο (τουλάχιστον μέχρι το μέσο της συνεδρίασης) κόντρα στα απογοητευτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα η JP Morgan, τα οποία και πίεσαν χαμηλότερα τους τραπεζικούς τίτλους.

Συγκεκριμένα η JP Morgan ανακοίνωσε ζημιές 2 δισ. δολαρίων, γεγονός που τρόμαξε αναλυτές και επενδυτές.

Τις τεράστιες ζημίες, αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος Jamie Dimon σε αιφνιδιαστικό conference call που έκανε χθες μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης στη Wall Street.

Είπε ότι η ζημία προήλθε από συναλλαγές του γραφείου του διευθύνοντος επενδυτικού συμβούλου, όπου ένας μόνος του trader, που έχει το παρατσούκλι «Καρχαρίας του Λονδίνου» άνοιξε θέσεις … Λεβιάθαν σε credit-default swaps.

Σημειώνεται ότι οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο διατηρήθηκαν έως το τέλος της συνεδρίασης της Wall με τη μετοχή της JP Morgan να σημειώνει πτώση 9,5% και της Citigroup 3,5%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχώρησε για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα έναντι του δολαρίου, κοντά σε χαμηλό 3,5 μηνών καθώς η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στην Ελλάδα εντείνει τις ανησυχίες για πιθανή έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του χρυσού παρέμεινε και σήμερα κάτω από το ψυχολογικό επίπεδο των 1.600 δολ./oz καθώς υποχώρησε 0,9% στα 1.581 δολ. και αντίστοιχα η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε πτωτικά 1,3% στα 95,83 δολάρια ανά βαρέλι.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής υποχωρεί 6,8% στα 1,91 δολ. και το δικαίωμα της κινείται πτωτικά 6,6% στα 16,80 δολάρια.

Στη Wall, o Dow σημείωσε πτώση 0,27%, στις 12.820,60 μονάδες, ο S&P με απώλειες 0,34% στις 1.353,39 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,01%, στις 2.933,82 μονάδες.

Η νευρικότητα σχετικά με την κρίση χρεών στην ευρωζώνη εξακολουθεί να «δυναστεύει» τις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Μετά πάντως το ανοδικό γύρισμα της Wall στο μέσο της συνεδρίασης, οι περισσότεροι δείκτες στράφηκαν υψηλότερα.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε τελικώς με άνοδο 0,57% στις 5.576 μονάδες, ο DAX τερμάτισε 0,95% υψηλότερα στις 6.580 μονάδες, ενώ ο CAC έκλεισε πρακτικώς αμετάβλητος 3.130 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με πτώση 0,4% στην εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v