Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοντά σε χαμηλό 4 μηνών ο Dow Jones

Περιορισμένου εύρους απώλειες στη Wall καθώς παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τις ελληνικές εξελίξεις. Στήριξη από τα καλά μακροοικονομικά στοιχεία. Δωδέκατη ημέρα ανόδου για το δολάριο. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Περιορισμένου εύρους απώλειες στη Wall καθώς παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τις ελληνικές εξελίξεις. Στήριξη από τα καλά μακροοικονομικά στοιχεία. Τρίτη μέρα πτώσης για το χρυσό.

Τα καλά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, τελικά δεν κατάφεραν να κοπάσουν τους φόβους για τις δυσμενείς πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Αναλυτικά, η οριστική αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης στην Ελλάδα ενέτεινε τις ανησυχίες των επενδυτών για πιθανή έξοδο της χώρας από το ευρώ με απρόβλεπτες συνέπειες (σύμφωνα με μερίδα αναλυτών) για την Ευρωζώνη αλλά και για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Westpac Banking Corp., Russell Jones, «κανείς πραγματικά δεν γνωρίζει τι θα ακολουθήσει μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, όχι ίσως καταστροφή αλλά σίγουρα προβλήματα.»

Ωστόσο οι ελληνικές εξελίξεις πέρασαν για λίγο σε δεύτερη μοίρα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αμέσως μετά την ανακοίνωση των σαφώς καλύτερων των αναμενόμενων οικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης μεταποίησης Empire το Μάιο ενισχύθηκε αισθητά, διαμορφούμενος στο 17,1 και αντίστοιχα οι λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 0,1%.

Επιπλέον θετικά κρίνουν οι αναλυτές τη σταθεροποίηση του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Απρίλιο, ο οποίος σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο 2,3%.

Στο εταιρικό μέτωπο η μετοχή της Home Depot υποχώρησε σήμερα 2,2% μετά τα κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε ο όμιλος.

Επιπλέον, άνοδο 2,7% σημείωσε σήμερα η μετοχή της JP Morgan παρά τη φημολογία για διεξαγωγή έρευνας από το FBI αναφορικά με τις ζημιές ύψους 2 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε ο όμιλος λόγω των αποτυχημένων συναλλαγών από traders του οίκου.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ παρέμεινε και σήμερα σε χαμηλό 4 μηνών στα 1,2778 δολ. μετά την είδηση της οριστικής αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης στην Ελλάδα.

Αντίστοιχα στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,8% στα 94,04 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 0,3% στα 1.556 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής υποχωρεί 2,8% στα 1,87 δολ. και το δικαίωμα της κινείται πτωτικά 5% στα 15,88 δολάρια.

Στη Wall, o Dow σημείωσε πτώση 0,50%, στις 12.632,08 μονάδες, ο S&P με απώλειες 0,58% στις 1.330,66 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,3%, στις 2.893,76 μονάδες.

Τα στατιστικά στοιχεία για την Ευρώπη ενέπνευσαν θετική αντίδραση σε πολλές ευρωαγορές το πρωί, αν και η αρχική άνοδος στις συνεδριάσεις εκτονώθηκε γρήγορα και τα πρόσημα έγιναν μικτά το μεσημέρι.

Τα κέρδη «χάθηκαν» και οι δείκτες διολίσθησαν κάθετα όταν ανακοινώθηκε η αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης στην Ελλάδα, που ωθεί την χώρα σε νέες εκλογές.

Τελικώς ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,51% στις 5.438 μονάδες, ο DAX με απώλειες 0,79% στις 6.401 μονάδες, ενώ ο CAC χαμηλότερα 0,61% στις 3.039 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v