Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πωλητές ξανά πρωταγωνιστές στη Wall

Τα καλά οικονομικά στοιχεία τόσο στη στεγαστική αγορά όσο και στην βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ, δεν κατάφεραν να κρατήσουν σε θετικό πρόσημο τη Wall. Προβλημάτισαν τα πρακτικά της Fed.

Τα καλά οικονομικά στοιχεία τόσο στη στεγαστική αγορά όσο και στην βιομηχανική παραγωγή δεν κατάφεραν να κρατήσουν σε θετικό πρόσημο τη Wall. Προβλημάτισαν τα πρακτικά της Fed. Σε χαμηλό 10 μηνών ο χρυσός.

Αναλυτικά τον Απρίλιο στις ΗΠΑ οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών αυξήθηκαν κατά 2,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στις 717.000 σε ετήσια βάση ενώ ο αριθμός των εκδόσεων οικοδομικών αδειών μειώθηκε κατά 7% στις 715.000 άδειες.

Επιπλέον η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ τον Απρίλιο αυξήθηκε 1,1%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Δεκέμβριο του 2010.

Ωστόσο παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τις ελληνικές εξελίξεις μετά την οριστική αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης και τις πληροφορίες (τις οποίες ουσιαστικά επιβεβαίωσε η ΕΚΤ) ότι η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα διέκοψε την χρηματοδότηση τεσσάρων ελληνικών τραπεζών λόγω ελλειμματικών κεφαλαίων. Αργότερα διευκρινίστηκε ότι η στήριξη των ελληνικών τραπεζών θα συνεχιστεί από τον ELA.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Barclays Plc, Barry Knapp, “Η κατάσταση στην Ευρώπη παραμένει κρίσιμη. Όλοι θέλουν η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ αλλά το ερώτημα είναι αν η ίδια η Ελλάδα θέλει το ευρώ. Χρειάζονται πολύ περισσότερα να γίνουν προκειμένου να επανέλθει η σταθερότητα στην Ευρώπη.»

Επιπλέον δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed όπου μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει σε ήπια αναπτυξιακή πορεία ενώ στελέχη της τράπεζας άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να διατηρηθούν τα μηδενικά επιτόκια δανεισμού έως το τέλος του 2014.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της JP Morgan κινήθηκε για δεύτερη διαδοχική ημέρα ανοδικά καθώς ο CEO του τραπεζικού ομίλου ανακοίνωσε ότι η ζημιά από τις συναλλαγές ύψους 2 δισ. δολ. δε θα επηρεάσουν το μέρισμα της μετοχής.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε σήμερα σε χαμηλό 10 μηνών στα 1.536 δολ./oz και αντίστοιχα η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε πτωτικά 1% στα 92,96 δολάρια ανά βαρέλι.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής υποχωρεί 11% στα 1,53 δολ. ενώ το δικαίωμα της κινείται ανοδικά 7% στα 16,51 δολάρια.

Στη Wall, o Dow σημείωσε πτώση 0,26%, στις 12.598,85 μονάδες, ο S&P με απώλειες 0,44% στις 1.324,81 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,68%, στις 2.874,04 μονάδες.

Νευρικότητα, μεταβλητότητα και εναλλαγές προσήμων επικράτησαν για μια ακόμη συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εξαιτίας των εξελίξεων και φημών στο πλαίσιο της κρίσης χρεών της ευρωζώνης.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,6% χαμηλότερα στις 5.405 μονάδες, ο DAX με πτώση 0,26% στις 6.384 μονάδες, ενώ ο CAC ενισχυμένος 0,31% στις 3.049 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v