Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικό σερί 5 συνεδριάσεων για Dow, S&P

Τα νέα δυσοίωνα μηνύματα από την Ευρώπη και τα κατώτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, πίεσαν τη Wall. 14η ημέρα πτώσης για το ευρώ. Σε ιστορικό χαμηλό η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου.

Τα νέα δυσοίωνα μηνύματα από την Ευρώπη και τα κατώτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, πίεσαν τη Wall. 14η ημέρα πτώσης για το ευρώ. Σε ιστορικό χαμηλό η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου.

Αναλυτικά, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος στη Wall παραμένει η ευρωπαϊκή κρίση χρέους μετά τη νέα εκτίναξη του κόστους δανεισμού της Ισπανίας. Συγκεκριμένα στη σημερινή δημοπρασία 5ετών ομολόγων, η Ισπανία κατάφερε να αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ με σημαντικά υψηλότερο επιτόκιο στο 5,1%.

Παράλληλα προβληματισμό προκάλεσαν στη Wall και τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στην μεταποίηση.

Ειδικότερα, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ παρέμειναν αμετάβλητες στις 370.000 αιτήσεις έναντι μείωσης 365.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Αντίστοιχα, οι επιχειρηματικές συνθήκες στα εργοστάσια μεταποίησης της περιφέρειας Φιλαδέλφειας επιδεινώθηκαν τον Μάιο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε η Federal Reserve Bank της πολιτείας καθώς ο δείκτης Philly Fed διολίσθησε στο -5,8 από 8,5 τον Απρίλιο.

Όσον αφορά τη συνεδρίαση της Wall, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν σήμερα στον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq με τη μετοχή της Apple να σημειώνει πτώση 2,3%.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις αρχικές δημόσιες εγγραφές της ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης Facebook, που ολοκληρώνει το μεγαλύτερο τεχνολογικό ΙΡΟ στην ιστορία και η διαπραγμάτευση της μετοχής ξεκινά αύριο στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Επιπλέον, σε ιστορικό χαμηλό διαμορφώθηκε η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου στο 1,71%, αμέσως μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch η οποία στην έκθεσή της επισήμαινε τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ υποχώρησε για 14η ημέρα έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 1,2702 δολ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ανέκαμψε από το χαμηλό 10 μηνών κατά 2,4% στα 1.573 δολ./oz ενώ η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε οριακά 0,2% στα 92,54 δολάρια ανά βαρέλι.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής υποχωρεί 5% στα 1,47 δολ. και το δικαίωμα της κινείται πτωτικά 2,7% στα 15,87 δολάρια.

Στη Wall, o Dow σημείωσε πτώση 1,24%, στις 12.442,57 μονάδες, ο S&P με απώλειες 1,5% στις 1.304,87 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 2,1%, στις 2.813,69 μονάδες.

Η πολιτική κρίση στην Ελλάδα και η κλιμάκωση των προβλημάτων στην Ισπανία, όπου φημολογούνται μαζικές αναλήψεις καταθέσεων από τις τράπεζες, πίεσαν ακόμη χαμηλότερα τους βασικούς δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε 1,24% χαμηλότερα στις 5.338 μονάδες, ο DAX με πτώση 1,18% στις 6.309 μονάδες, ενώ ο CAC με απώλειες 1,2% στις 3.012 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v