Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη Wall κόντρα σε JPMorgan και Facebook

Δεν πτοείται η Wall Street από τις πιέσεις στις τράπεζες λόγω JPMorgan και την "βουτιά" του Facebook και καταθέτει θετική αντίδραση μετά την χειρότερη εβδομάδα του έτους. Κέρδη ευρωαγορών -αλλά όχι στον Νότο.

Δεν πτοείται η Wall Street από τις πιέσεις στις τράπεζες και την "βουτιά" του Facebook και καταθέτει θετική αντίδραση μετά το πολυήμερο πτωτικό σερί.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,81% στις 12.469 μονάδες, ο S&P με κέρδη 1,15% στις 1.310 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 1,76% υψηλότερα στις 2.828 μονάδες.

Τέσσερις μετοχές ενισχύονται έναντι κάθε μιας που υποχωρεί στο New York Stock Exchange, όπου ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 190 εκατ. μετοχές.

Η περασμένη εβδομάδα ήταν η χειρότερη μέχρι στιγμής στο έτος για το χρηματιστήριο της Wall Street. Ο Dow έκλεισε με πτώση 3,5% στην εβδομάδα κι έχει υποχωρήσει 6,4% από τις αρχές Μαΐου.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις στον Dow υφίσταται σήμερα η μετοχή της J.P. Morgan Chase που αντιδρά με πτώση 2% στην ανακοίνωση του CEO Jamie Dimon ότι διακόπτεται το πρόγραμμα επαναγορών μετοχών στον απόηχο της ζημίες 2 δισ. δολ. και πλέον λόγω αποτυχημένων επενδύσεων. Οι εξελίξεις επιβαρύνουν το σύνολο των τραπεζικών μετοχών στις αμερικανικές χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Στο επίκεντρο παραμένει η μετοχή του Facebook που διολισθαίνει 11% στα 33,85 δολ., αρκετά χαμηλότερα από την τιμή εισαγωγής στα 38 δολάρια, στην 2η συνεδρίαση που διαπραγματεύεται ο τίτλος.

Ο πάροχος του Nasdaq πάντως παραδέχτηκε ότι λόγω τεχνικών προβλημάτων επηρεάστηκαν εκατομμύρια εντολές πάνω στον τίτλο του Facebook που εισήλθε στην αγορά την Παρασκευή.

Στο επίκεντρο βρίσκεται και η μετοχή της Yahoo που ενισχύεται 6% μετά την ανακοίνωση του Κινέζου ιδιοκτήτη της Alibaba Group ότι επαναγοράζει το μισό από το μερίδιό 40% της Yahoo στη νεπιχείρηση έναντι 7,1 δισ. δολ.

Η μετοχή της Lowe’s υποχωρεί 3% εξαιτίας υποβάθμισης των ετήσιων στόχων κερδών.

Με ράλι 26% αντιδρά η μετοχή της Cooper Industries στην εξαγορά από την Eaton Corp. (+1,5%).

Θετική επίδραση έχει το ανακοινωθέν της συνόδου των ηγετών της G8 που υπογράμμισαν ότι είναι «επιτακτική ανάγκη να προωθήσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση» και στήριξαν φραστικά την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Το ζήτημα της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη εξακολουθεί να «στοιχειώνει» την επενδυτική ψυχολογία. Στην άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Τετάρτη, ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande αναμένεται να ασκήσει πιέσεις για την εισαγωγή Ευρω-ομολόγου, αλλά η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel πιθανότατα θα συνεχίσει να αντιδρά αρνητικά.

Οι ευρωαγορές διόρθωσαν προς τα πάνω σήμερα, μετά το πολυήμερο πτωτικό σερί. Ο δείκτης FTSE έκλεισε ενισχυμένος 0,7% στις 5.304 μονάδες, ο DAX με κέρδη 0,95% στις 6.331 μονάδες, ενώ ο CAC με άνοδο 0,64% στις 3.027 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου συνέχισαν να επικρατούν πάντως πτωτικά πρόσημα και η αγορά του Μιλάνου έκλεισε με πτώση 0,28% ενώ της Μαδρίτης με απώλειες 0,65%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v