Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σερβία: Ο εθνικιστής T. Nikolic νέος Πρόεδρος

Ο εθνικιστής Tomislav Nikolic εξασφάλισε την προεδρία της Σερβίας, σε ένα αναπάντεχο αποτέλεσμα που εγείρει ερωτηματικά για το μέλλον της σερβικής ένταξης στην Ε.Ε.

Σερβία: Ο εθνικιστής T. Nikolic νέος Πρόεδρος
Ο εθνικιστής Tomislav Nikolic εξασφάλισε την προεδρία της Σερβίας στον β΄ γύρο των εκλογών που διεξήχθη την Κυριακή, σε ένα αναπάντεχο αποτέλεσμα που «εκθρονίζει» τον Boris Tadic μετά από 8 χρόνια στην εξουσία και εγείρει ερωτηματικά για το μέλλον της σερβικής ένταξης στην Ε.Ε.

Ο κ. Nikolic, που διαχωρίστηκε από το εθνικιστικό Ριζοσπαστικό Κόμμα το 2008, δήλωσε ότι ο ίδιος και οι υποστηριχτές του πλέον υποστηρίζουν την ένταξη στην ΕΕ και αμέσως μετά την εκλογή του δήλωσε ότι η Σερβία «δεν θα αποκλίνει από την ευρωπαϊκή πορεία» της.

Ωστόσο πολλοί αναλυτές τονίζουν ότι οι δηλώσεις του πρέπει να υλοποιηθούν για να καταφέρουν να προσφέρουν καθησυχασμό.

Ο φιλοδυτικός κ. Tadic, που ήλπιζε στην επανεκλογή του στηριζόμενος σε μεγάλο βαθμό στην εξασφάλιση του στόχου του υποψηφίου μέλους της ΕΕ για την Σερβία τον Μάρτιο, φαίνεται ότι, όπως και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, έπεσε «θύμα» των οικονομικών προβλημάτων.

Η ανεργία στην Σερβία διαμορφώνεται στο περίπου 25%, η ανάπτυξη είναι αδύναμη και η κυβέρνηση έχει υποχρεωθεί σε μεγάλες περικοπές των δαπανών τα τελευταία χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v