Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα comments των αναλυτών για το Facebook

Οι μετοχές του Facebook διολίσθησαν πολύ χαμηλότερα από την τιμή εισαγωγής των 38 δολ. σήμερα, στην πρώτη συνεδρίαση μετά το περιπετειώδες ντεμπούτο του τίτλου. Τι σχολιάζουν οι αναλυτές και τι αναμένουν για το μέλλον.

  • Shannon Bond, Telis Demos (Νέα Υόρκη)
Τα comments των αναλυτών για το Facebook
Οι μετοχές του Facebook διολίσθησαν πολύ χαμηλότερα από την τιμή εισαγωγής των 38 δολ. στην συνεδρίαση της Δευτέρας, την πρώτη μετά την παρθενική και περιπετειώδη εισαγωγή του τίτλου.

Η μετοχή στις πρωινές συναλλαγές διολίσθησε 13% και πλέον στα 33,12 δολ. στην Νέα Υόρκη, με πάνω από 30 εκατ. μετοχές να αλλάζουν χέρια στα πρώτα λεπτά, παρά τα ευρύτερα κέρδη των χρηματιστηρίων σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, που άντλησε 16 δισ. δολ. από τις αρχικές δημόσιες εγγραφές, δεν κατάφερε να αντεπεξέλθει στις προσδοκίες ορισμένων ιδιωτών επενδυτών στην πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης του τίτλου, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος στον Nasdaq που προκάλεσε καθυστέρηση της έναρξης κατά μισή ώρα.
 
Αρκετοί traders ανέφεραν ότι εξαιτίας του τεχνικού προβλήματος, για το οποίο απολογήθηκε ο πάροχος του χρηματιστηρίου, δεν γνώριζαν αν είχαν αγοράσει ή αν είχαν πουλήσει τις μετοχές.

Το χρηματιστήριο ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει τις διαδικασίες συναλλαγών στα ΙΡΟ ώστε να μην επανεμφανιστεί το πρόβλημα και η επιτροπή κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε ότι «ερευνά» το περιστατικό.

Ωστόσο πολλοί αναλυτές αναφέρουν επίσης ότι το Facebook έκανε τόσο πλούσια αποτίμηση –περίπου 54 φορές έναντι των προβλεπόμενων κερδών του επόμενου έτους, πολύ υψηλότερα από το Χ44 του ΙΡΟ της Google το 2004- που πολλοί θεσμικοί ήταν πωλητές σε τιμές άνω των 38 δολαρίων.

«Αυτό που αγνόησαν όλοι είναι το γεγονός ότι το ΙΡΟ έφερε σχεδόν 500 εκατ. μετοχές στην αγορά,» σημειώνει ο Kenneth Polcari, χρηματιστής στο NYSE Euronext. «Ποιος θα μπορούσε να προκαλέσει τόσο μεγάλη ζήτηση ώστε να φέρει διπλασιασμό της τιμής στην παρθενική συνεδρίαση;»

Αναλυτές της Morningstar αναφέρουν ότι η αποτίμηση ρεκόρ του Facebook στα 104 δισ. δολ., μέσα σε ένα περιβάλλον αδυναμίας των χρηματιστηρίων και προβλημάτων στις διαφημιστικές επιχειρήσεις, ίσως συνέβαλε στο υποτονικό ντεμπούτο της μετοχής.

Οι υπόλοιπες μετοχές κοινωνικών δικτύων, οι μετοχές των οποίων ακολούθησαν την βουτιά του Facebook την Παρασκευή, επεκτείνουν επίσης τις ζημίες τους σήμερα. Ο τίτλος της επιχείρησης παιχνιδιών κοινωνικών δικτύων Zynga υποχωρεί 5,2%, του ιντερνετικού ραδιοφώνου Pandora 1,8% και της επιχείρησης online εκπτωτικών κουπονιών Groupon 1,5%.

© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v