Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πολιτικό αδιέξοδο βαραίνει την Wall Street

Ράλι στα ασφάλιστρα κινδύνου των ΗΠΑ καθώς διαφαίνεται πολιτικο αδιέξοδο για το χρέος. Εντονες πιέσεις στην Wall υπό το βάρος και δυσμενών οικονομικών στοιχείων. Ρεκόρ χρυσού, βουτιά δολαρίου. Πτώση ευρωαγορών.

Το πολιτικό αδιέξοδο γύρω από το αμερικανικό χρέος και τα δυσμενή στατιστικά μεγέθη της ημέρας, ασκούν έντονες πιέσεις στο αμερικανικό χρηματιστήριο, επί 4η συνεχόμενη συνεδρίαση. Ρεκόρ χρυσού, βουτιά δολαρίου.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,95% στις 12.382 μονάδες, ο S&P 1,33% στις 1.314 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 2,03% στις 2.782 μονάδες.

Η Wall Street έκλεισε με πτώση επί τρίτη συνεδρίαση χθες, καθώς πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία της 2ας Αυγούστου για την αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους.

Ο πρόεδρος της βουλής των αντιπροσώπων στις ΗΠΑ επανασχεδιάζει το νομοσχέδιο για αύξηση του ορίου του χρέους και περικοπές των δαπανών, μετά την απόρριψη του προηγούμενου σχεδίου από την επιτροπή προϋπολογισμού του Κογκρέσο, με το επιχείρημα ότι οι περικοπές δαπανών ήταν μικρότερες απ’όσο είχε συζητηθεί. Η βουλή πρόκειται να ψηφίσει επί του νέου νομοσχεδίου την Πέμπτη, αντί για την Τετάρτη που αναμενόταν.

Το κόστος ασφάλισης των αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκε δραματικά  και με βάση τα στοιχεία της εταιρίας χρηματιστηριακών δεδομένων CMA, τα CDS των Ηνωμένων Πολιτειών σημείωσαν την μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ όλων σήμερα, έχοντας ενισχυθεί 6,92% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση. Το spread στο 5ετές CDS των ΗΠΑ αναρριχήθηκε στο 62,63 έναντι 58,1.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ανασφάλειας, οι επενδυτές εξακολουθούν να ξεφορτώνονται ριψοκίνδυνα ενεργητικά και ο χρυσός συνεχίζει να ενισχύεται και κινείται σε νέα επίπεδα ρεκόρ, στα 1.628 δολ. ανά ουγκιά στη Νέα Υόρκη.

Τα δολάρια Αυστραλίας, Σιγκαπούρης και το ελβετικό φράγκο, ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ κατά την διαρκεια της ημέρας.

Εν τω μεταξύ, το μέτωπο των στατιστικών επεφύλασσε δυσάρεστη έκπληξη για τους επενδυτές.

Οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών «βούλιαξαν» αιφνιδιαστικά κατά 2,1% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. 

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η μετοχή της Amazon.com εκτινάσσεται 6,7% καθώς τα έσοδα και τα κέρδη της ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών στο β΄τρίμηνο.

Στον αντίποδα, η Juniper Networks υποχωρεί 18% καθώς και τα κέρδη και τα έσοδά της ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων.

Αποτελέσματα τριμήνου ανακοινώνουν μεταξύ άλλων σήμερα επίσης οι Aetna Inc., Dow Chemical, WellPoint, Boeing Co.

Η κλιμάκωση του δράματος γύρω από το αμερικανικό χρέος, αλλά και μια σειρά ανακοινώσεων επιχειρηματικών αποτελεσμάτων τριμήνου, που απογοήτευσαν τους επενδυτές, όπως των Merck, Clariant, Santader, Peugeot, πίεσαν χαμηλότερα τους βασικούς δείκτες των ευρωαγορών.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνταν με αρνητικά πρόσημα από το πρωί, αλλά οι σημαντικές απώλειες στην Wall Street το απόγευμα επέτειναν τις απώλειες.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 1,23% στις 5.857 μονάδες, ο DAX 1,25% χαμηλότερα στις 7.253 μονάδες, ενώ ο CAC με απώλειες 1,4% στις 3.734 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v