Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο φόβος υποβάθμισης πιέζει την Wall

Με το επίκεντρο να μεταφέρεται από την ευρωπαϊκή στην αμερικανική κρίση χρέους, η Wall κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ ο χρυσός και το ελβετικό φράγκο ανέρχονται σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Μικτές τάσεις στις ευρωαγορές.

Με το επίκεντρο στις προσπάθειες άρσης του αδιεξόδου για την αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους, οι βασικοί δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ τα «επενδυτικά καταφύγια» όπως ο χρυσός και το ελβετικό φράγκο διαμορφώνονται σε νέα επίπεδα ρεκόρ.

Οι δείκτες της Wall Street περιορίζουν πάντως αυτή την ώρα τις αρχικές απώλειές του και ο Dow Jones υποχωρεί 0,87% στις 12.570 μονάδες, ο S&P 0,84% στις 1.334 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 0,8% στις 2.835 μονάδες.

Για κάθε μετοχή που ενισχύεται στο New York Stock Exchange, σχεδόν 3 υποχωρούν, ενώ 280 εκατ. μετοχές αλλάζουν χέρια στις πρωινές συναλλαγές.

Παράλληλα, το συμβόλαιο Αυγούστου του χρυσού ανήλθε σε νέο ονομαστικό επίπεδο ρεκόρ στα 1.624 δολάρια ανά ουγκιά στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το ελβετικό φράγκο ενισχύθηκε 2,1% έναντι του δολαρίου στο επίπεδο ρεκόρ των 80,21, καθώς το νόμισμα ευνοείται, όπως και ο χρυσός, από την αναζήτηση «καταφυγίων» από μέρους των επενδυτών.

Αντιθέτως με την Wall Street, η κρίση χρεών στην ευρωζώνη διανύει περίοδο ύφεσης μετά την επίτευξη συμφωνίας για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας την περασμένη εβδομάδα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται με ήπια, μικτά πρόσημα.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,16% χαμηλότερα στις 5.925 μονάδες, ο DAX με κέρδη 0,34% στις 7.345 μονάδες, ενώ ο CAC με απώλειες 0,64% στις 3.813 μονάδες.

Ωστόσο η εκτίμηση της Moody΄s ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή ιδιωτών δημιουργεί προηγούμενο και για τις άλλες χώρες της ευρωζώνης προκάλεσε την ανησυχία της επενδυτικής κοινότητας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama και οι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο δεν κατόρθωσαν το σαββατοκύριακο να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα απεγκλωβίσει την αύξηση του ορίου του χρέους, χωρίς την οποία η Αμερική κινδυνεύει να κηρύξει μερική χρεοκοπία.

Ετσι, υπάρχει κίνδυνος η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, σε 8 ημέρες από σήμερα να «ξεμείνει» από κεφάλαια και η Ουάσιγκτον να βρεθεί στην τρομερή θέση να κηρύξει αδυναμία αποπληρωμής τόκων και να προκαλέσει κατάρρευση στην επενδυτική έννοια της «απαλλαγμένης κινδύνου» επένδυσης σε αμερικανικά ομόλογα.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, οι επενδυτές αναμένουν πληθώρα ανακοινώσεων κερδοφορίας β΄τριμήνου αυτή την εβδομάδα. Σήμερα, κοινοποιεί τα μεγέθη της η πετρελαϊκή Baker Hughes μεταξύ άλλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v