Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανία: Στην κεντρική τράπεζα ο έλεγχος της CAM

Τον έλεγχο της Caja de Ahorros del Mediterraneo (CAM) αναλαμβάνει η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας καθώς η Μαδρίτη προχωρά στο ξεκαθάρισμα του τοπίου για τον τραπεζικό κλάδο. Ενέσεις ρευστότητας με στόχο την πώληση της CAM.

Ισπανία: Στην κεντρική τράπεζα ο έλεγχος της CAM
Τον έλεγχο της Caja de Ahorros del Mediterraneo (CAM) αναλαμβάνει η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Μαδρίτης για ξεκαθάρισμα του τοπίου στον τραπεζικό κλάδο.

Συγκεκριμένα, το ταμείο για ελεγχόμενη αναδιάρθρωση των τραπεζών (FROB), που ελέγχεται από την κεντρική τράπεζα της χώρας, θα αναλάβει τη διοίκηση της CAM, θα προχωρήσει σε ενίσχυση κεφαλαίων 2,8 δισ. ευρώ και θα ξεκινήσει την προετοιμασία για την πώληση της τράπεζας σε άλλον χρηματοοικονομικό οργανισμό. Παράλληλα, η CAM θα αποκτήσει γραμμή πίστωσης 3 δισ. ευρώ ώστε να εξασφαλιστεί πως θα έχει την απαιτούμενη ρευστότητα για να ανταποκριθεί σε όλες της τις υποχρεώσεις.

"Κατά συνέπεια, οι επενδυτές και οι καταθέτες μπορούν πλέον να είναι ήσυχοι", δήλωσε η Τράπεζα της Ισπανίας σε ανακοίνωσή της. Τον Μάρτιο, η κεντρική τράπεζα της χώρας είχε σημειώσει ότι 13 ταμιευτήρια της χώρας, τα γνωστά cajas, πρέπει να προχωρήσουν σε συνολική αύξηση κεφαλαίων 15,5 δισ. ευρώ για να ανταποκριθούν στους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας.

Η CAM είχε ήδη ζητήσει κεφάλαια 2,8 δισ. ευρώ, γεγονός που θα έδινε στο FROB μεγάλο μέρος του μετοχικού της κεφαλαίου. Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας, όμως, να αναλάβει τη διοίκηση του οργανισμού αποδίδεται στην εκτίμηση ότι η CAM αδυνατούσε να σταθεί πλέον ως ανεξάρτητη μονάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v