Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το χρέος της Ουάσιγκτον πιέζει την Wall Street

Η αμερικανική κρίση χρέους οδηγεί την Wall σε απώλειες και ωθεί σε νέα ρεκόρ τα επενδυτικά καταφύγια του χρυσού και ελβετικού φράγκου. Οκτώ ημέρες προθεσμία στην Ουάσιγκτον. Σχετική ηρεμία στις ευρωαγορές.

Απώλειες καταγράφουν οι βασικοί δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, στο ξεκίνημα μιας εβδομάδας από τις κρισιμότερες για τις ΗΠΑ, κατά την οποία θα κριθεί το αξιόχρεο της ισχυρότερης οικονομίας στον κόσμο.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,87% στις 12.570 μονάδες, ο S&P 0,84% στις 1.334 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 0,8% στις 2.835 μονάδες.

Παράλληλα, το συμβόλαιο Αυγούστου του χρυσού κινείται σε νέο ονομαστικό επίπεδο ρεκόρ στα 1.624 δολάρια ανά ουγκιά στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το ελβετικό φράγκο ενισχύεται 2,1% έναντι του δολαρίου στο επίπεδο ρεκόρ των 80,21, καθώς το νόμισμα ευνοείται, όπως και ο χρυσός, από την αναζήτηση «καταφυγίων» από μέρους των επενδυτών.

Αντιθέτως με την Wall Street, η κρίση χρεών στην ευρωζώνη διανύει περίοδο ύφεσης μετά την επίτευξη συμφωνίας για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας την περασμένη εβδομάδα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται με ήπια, μικτά πρόσημα.

Η αναμενόμενη υποβάθμιση ελληνικών ομολόγων από την Moody’s δεν έχει μεγάλη επίδραση στους βασικούς δείκτες και ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,27% στις 5.919 μονάδες, ο DAX διαμορφώνεται αμετάβλητος στις 7.326 μονάδες, ενώ ο CAC υποχωρεί ανεπαίσθητα στις 3.839 μονάδες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama και οι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο δεν κατόρθωσαν το σαββατοκύριακο να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα απεγκλωβίσει την αύξηση του ορίου του χρέους, χωρίς την οποία η Αμερική κινδυνεύει να κηρύξει μερική χρεοκοπία.

Ετσι, υπάρχει κίνδυνος η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο σε 8 ημέρες από σήμερα να «ξεμείνει» από κεφάλαια και η Ουάσιγκτον να βρεθεί στην τρομερή θέση να κηρύξει αδυναμία αποπληρωμής τόκων και να προκαλέσει κατάρρευση στην επενδυτική έννοια της «απαλλαγμένης κινδύνου» επένδυσης σε αμερικανικά ομόλογα. 

Στις 2 Αυγούστου θα εξαντληθούν τα ρευστά διαθέσιμα του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για βουτιά του δολαρίου και των αμερικανικών ομολόγων και για απώλεια της αξιολόγησης τριπλού "Α" για τις ΗΠΑ, με απρόβλεπτες συνέπειες για το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, οι επενδυτές αναμένουν πληθώρα ανακοινώσεων κερδοφορίας β΄τριμήνου αυτή την εβδομάδα. Σήμερα, κοινοποιεί τα μεγέθη της η πετρελαϊκή Baker Hughes μεταξύ άλλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v