Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στο νήμα για τη Wall Street

Τα δυσοίωνα στοιχεία από τη στεγαστική αγορά μετρίασαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall παρά τα ισχυρά αποτελέσματα της Apple. Παραμένουν στο προσκήνιο οι εξελίξεις για το χρέος στις ΗΠΑ.

Τα δυσοίωνα στοιχεία από τη στεγαστική αγορά μετρίασαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall παρά τα ισχυρά αποτελέσματα της Apple. Παραμένουν στο προσκήνιο οι εξελίξεις για το χρέος στις ΗΠΑ. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Αναλυτικότερα, επέστρεψαν εν μέρει οι ανησυχίες στη Wall, όσον αφορά τις εξελίξεις στην αύξηση των ορίων χρέους στις ΗΠΑ καθώς οι αναλυτές σημειώνουν ότι το σχέδιο της διακομματικής ομάδας των 6 γερουσιαστών ίσως να μην βρει την απαιτούμενη στήριξη από το υπόλοιπο σώμα του Κογκρέσου καθώς ο χρόνος που απομένει έως ότου επιτευχθεί συμφωνία, είναι πλέον περιορισμένος.

Σημειώνεται ότι έως τις 2 Αυγούστου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από το Κογκρέσο η αύξηση των περιθωρίων χρέους της χώρας αλλιώς το αμερικανικό δημόσιο θα υποχρεωθεί σε παύση πληρωμών.

Στο μέτωπο της οικονομίας, η απροσδόκητη πτώση σε χαμηλό 7 μηνών στις μεταπωλήσεις κατοικιών τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, καθήλωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ωστόσο τις σημερινές πιέσεις στη Wall, μετρίασαν τα καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι τεχνολογικοί κολοσσοί των Apple καιYahoo.
 
Συγκεκριμένα, η Apple γνωστοποίησε αποτελέσματα πολύ πάνω από τις προσδοκίες των επενδυτών καθώς τα καθαρά κέρδη το Q2 αυξήθηκαν κατά 125% σε σχέση με πέρυσι και τα έσοδα του ομίλου εκτοξεύτηκαν στα 28,6 δισ. δολάρια. Άνοδος 3% για την μετοχή.

Επιπλέον, η Yahoo ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 237 εκατ. δολ. στο β’ τρίμηνο 2011 έναντι 213 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Ωστόσο ο τίτλος του ομίλου υποχώρησε σήμερα σε χαμηλό έτους καθώς η απροσδόκητη πτώση 5% στις πωλήσεις του ομίλου προβλημάτισε τους επενδυτές.

Σημειώνεται ότι το 78% των εισηγμένων εταιριών στον δείκτη S&P 500 έχουν ανακοινώσει καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα β’ τριμήνου. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, τα θετικά αποτελέσματα δεν αναμένεται να δώσουν ώθηση στη Wall έως ότου βρεθεί οριστική λύση στην αύξηση των περιθωρίων χρέους στις ΗΠΑ.

Παράλληλα ο όμιλος της Wells Fargo συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο ύψους 85 εκατ. δολαρίων στη Fed καθώς, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ουσιαστικά υποχρέωνε τους πελάτες της στην λήψη ακριβών ενυπόθηκων δανείων.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του χρυσού υποχώρησε για δεύτερη διαδοχική ημέρα, κάτω από τα 1.600 δολ./οz ενώ το πετρέλαιο κινήθηκε ανοδικά 0,5% στα 98,42 δολ. ανά βαρέλι.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε κέρδη 1,6% στα 1,26 δολάριο ενώ το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 0,7% στα 26,68 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με απώλειες μόλις 0,12% στις 12.571,91 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 0,07% στις 1.602 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 0,43% στις 2.814,23 μονάδες.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, για δεύτερη διαδοχική ημέρα ενισχύθηκαν οι ευρωαγορές μετά τα ισχυρά κέρδη που ανακοίνωσε η Apple και τις φήμες ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία στις ΗΠΑ για την αύξηση των ορίων χρέους.

Αναλυτικότερα, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 1,1% στις 5.853,82 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 με άνοδο 0,4% στις 7.221,36 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 υψηλότερα 1,61% στις 3.754,60 μονάδες.

Ισχυρό το επενδυτικό ενδιαφέρον και στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου με τον δείκτη IBEX της Ισπανίας να κερδίζει 3,06% στις 9.732,8 μονάδες και τον PSI της Πορτογαλίας με άνοδο 2,1% στις 6.804,52 μονάδες.

Στο Μιλάνο ο δείκτης MIB ενισχύθηκε 3,04% στις 18.784,10 μονάδες .

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v