Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες και χρέη πιέζουν την Wall

Η κρίση χρέους σε ευρωζώνη και σε ΗΠΑ σε συνδυασμό με την αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων των ευρωπαϊκών stress tests, οδηγούν τη Wall σε απώλειες άνω του 1%. Πρωταγωνιστής της πτώσης ο τραπεζικός κλάδος.

Η κρίση χρέους σε ευρωζώνη και σε ΗΠΑ σε συνδυασμό με την αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων των ευρωπαϊκών stress tests, οδηγούν τη Wall σε απώλειες άνω του 1%. Πρωταγωνιστής της πτώσης ο τραπεζικός κλάδος.

Οι έντονες πλέον ανησυχίες για τις εξελίξεις στο μέτωπο του χρέους τόσο σε Ευρώπη όσο (πλέον) και στις ΗΠΑ πιέζουν σημαντικά χαμηλότερα τους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Συγκεκριμένα οι επενδυτές εμφανίζονται δύσπιστοι ακόμα και στις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ T. Geithner ότι τελικά δε θα υπάρξει πρόβλημα στην αύξηση των περιθωρίων χρέους της χώρας. 

Ωστόσο οι επενδυτές δείχνουν να πείθονται περισσότερο από την ανένδοτη στάση Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών που μάλλον αδιαφορούν μπρος τον κίνδυνο της στάσης πληρωμών από το αμερικανικό δημόσιο, παρά από το ευχολόγιο Geithner.

Παράλληλα και στο ευρωπαικό μέτωπο, αναλυτές και επενδυτές δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι παρά τις εντεινόμενες πιέσεις στις αγορές Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας, Ισπανίας, Ιταλίας (ακόμα και Γαλλία)- στην ευρωπαική Σύνοδο Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη- ουσιαστικά θα απουσιάσει η απόφαση στήριξης που θα κατευνάσει τις επιθέσεις στα ευρωπαικά ομόλογα.

Επιπλέον έντονος είναι πλέον ο προβληματισμός για την ορθότητα των αποτελεσμάτων των ευρωπαϊκών stress tests καθώς όπως σημειώνουν οι αναλυτές το λεγόμενο δυσμενές σενάριο δεν ήταν όσο δυσμενές επιβάλλουν πλέον τα νέα δεδομένα στις αγορές.

Ισχυρές απώλειες για τους τραπεζικούς τίτλους στη Wall με την Bank of America να υποχωρεί 4%, τη Citigroup 3.4% και την Wells Fargo 2.3%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η ανασφάλεια που εκδηλώνεται έντονη στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές ωθεί υψηλότερα την τιμή του χρυσού σε νέο υψηλό στα 1.604 δολ. ενώ η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 2,2% στα 95,07 δολ. ανά βαρέλι.

Στη Wall o Dow υποχωρεί 1,3% στις 12.313 μονάδες, ο S&P με πτώση 1,36% στις 1.298 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq χαμηλότερα 1,47% στις 2.749 μονάδες.

Νέες απώλειες στα ευρωαγορές καθώς οι επενδυτές δεν πείστηκαν από τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών.

Αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του με απώλειες 1,55% στις 5.751,81 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 με πτώση 1,55% στις 7.107,92 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 χαμηλότερα 2,04% στις 3.605,71 μονάδες.

Ισχυρές απώλειες και για τα χρηματιστήρια στον ευρωπαϊκό νότο με το δείκτη MIB του Μιλάνου να σημειώνει «βουτιά» 3,06% στις 17.885,7 μονάδες και ο δείκτης IBEX στη Μαδρίτη με πτώση 1,44% στις 9.347.8 μονάδες.

Σημαντικές πιέσεις ασκήθηκαν σήμερα και στους τραπεζικούς τίτλους με τη Banco Comercial Portugues να ολοκληρώνει τις συναλλαγές της με απώλειες 7%, η Royal Bank of Scotland με 3% και η Deutsche Bank με πτώση 4,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v