Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι επιφυλάξεις Bernanke καθήλωσαν τη Wall

Απώλειες στη Wall μετά τις επιφυλάξεις που εξέφρασε δημόσια ο Β. Bernanke για την ετοιμότητα της Fed να εφαρμόσει μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης στην αμερικανική οικονομία.  Πτώση στις ευρωαγορές.

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι δείκτες στη Wall παρά τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα της JP Morgan και την αισθητή μείωση στα επιδόματα ανεργίας.

Αφορμή για τις νέες πιέσεις στη Wall Street αποτέλεσαν οι σημερινές διευκρινίσεις Bernanke ότι η Κεντρική Τράπεζα ίσως να μην είναι έτοιμη να λάβει μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης προκειμένου να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, διαψεύδοντας ουσιαστικά εν μέρει την χθεσινή του κατάθεση στο Κογκρέσο.

Επιπλέον από τον Λευκό Οίκο ανακοινώθηκε η συμφωνία μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεμπουμπλικανών για περικοπές ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων στις δημόσιες δαπάνες.

Η συγκεκριμένη απόφαση η οποία λογίζεται σαν ένα πρώτο θετικό βήμα στα πλαίσια των συνομιλιών για τη μείωση του ελλείμματος και την αύξηση των περιθωρίων χρέους της χώρας, αναμένεται ότι θα προκαλέσει συρρίκνωση στην οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, γεγονός που δεν ενθουσίασε τους επενδυτές στη Wall.

Ωστόσο στην έναρξη της συνεδρίασης, η Wall κινήθηκε με ανοδικούς ρυθμούς μετά την μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωση στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας.

Συγκεκριμένα ο αριθμός αιτήσεων μειώθηκε κατά 22.000 την περασμένη εβδομάδα στις 405.000 έναντι 415.000 αιτήσεων που ανέμεναν οι αναλυτές.

Παράλληλα οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,1% τον Ιούνιο έναντι μείωσης 0,1% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Επιπλέον, τα σαφώς βελτιωμένα αποτελέσματα β’ τριμήνου που ανακοίνωσε ο επενδυτικός όμιλος JP Morgan, στήριξαν το αρχικά ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall.

Συγκεκριμένα τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 5,4 δισ. δολάρια έναντι 4,8 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Άνοδος 2,2% για τον τίτλο του ομίλου.

Όπως ανέφερε ο αναλυτής της Key Private Bank, Bruce McCain, “Τα αποτελέσματα της JP Morgan σε συνδυασμό με τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία στην αγορά εργασίας δημιουργούν μια σαφώς καλύτερη εικόνα για την αμερικανική οικονομία».

Σημειώνεται ότι o τεχνολογικός κολοσσός της Google θα ανακοινώσει αποτελέσματα μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Στην αγορά εμπορευμάτων, ακάθεκτο συνέχισε την ανοδική του πορεία ο χρυσός με την τιμή να διαμορφώνεται σε νέο ιστορικό υψηλό στα 1.587 δολ./oz.

Στον αντίποδα η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 2,3% στα 95,85 δολ. ανά βαρέλι.

Παράλληλα, σε χαμηλό 8 μηνών διαμορφώθηκε η απόδοση του 30ετούς ομολόγου στη δημοπρασία της τάξεως των 13 δισ. δολαρίων που πραγματοποίησε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε απώλειες 3,15% στα 1,23 δολάρια ενώ το δικαίωμα της σημείωνε άνοδο 0,4% στα 26,31 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με πτώση 0,44% στις 12.437,12 μονάδες, ο S&P 500 με απώλειες 0,67% στις 1.308,9 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 1,22% στις 2.762,67 μονάδες.

Αντίστοιχα με πτώση ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την απειλή υποβάθμισης της αμερικανικής οικονομίας από τη Moody’s και την υποβάθμιση σε junk της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch.

Αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 1,01% στις 5.846,95 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 με πτώση 0,73% στις 7.214,74 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 χαμηλότερα 1,11% στις 3.751,23 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό νότο, το χρηματιστήριο του Μιλάνου υποχώρησε σήμερα μετά από δύο διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης MIB του Μιλάνου σημείωσε πτώση 1,09% στις 18.640,30 μονάδες και στη Μαδρίτη ο δείκτης IBEX έκλεισε χαμηλότερα 0,71% στις 9.598.6 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v