Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Και η S&P απειλεί με υποβάθμιση τις ΗΠΑ

Λίγες ώρες μετά τη Moody's, η S&P προειδοποίησε επίσης -ανεπίσημα- στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης και επιχειρηματίες ότι ενδεχομένως να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ.

Και η S&P απειλεί με υποβάθμιση τις ΗΠΑ
Ο οίκος αξιολογήσεων Standard & Poor's προειδοποίησε ανεπίσημα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης και κορυφαίους επιχειρηματίες ότι ενδεχομένως να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να αντεπεξέλθει σε όλες τις υποχρεώσεις πληρωμών (μαζί και τις ασφαλιστικές πληρωμές) ακόμη κι αν καλύψει τις υποχρεώσεις της χρέη.

Τη φήμη σημειώνει η "Wall Street Journal". Ο οίκος S&P έχει ήδη θέσει από τον Απρίλιο την αξιολόγηση της αμερικανικής οικονομίας υπό "αρνητικές προοπτικές" και αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να ακολουθήσει υποβάθμιση ενός 12 - 18 μηνών.

Αργά χθες το βράδυ η Moody's έθεσε επίσης υπό αναθεώρηση προς υποβάθμιση την αξιολόγηση της αμερικανικής οικονομίας, προκαλώντας νέους τριγμούς στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ δημοκρατικών και ρεπουμπλικανών αναφορικά με το ύψος του χρέους των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ, που από το 1917 αξιολογούνται με "Aaa", τέθηκαν υπό αναθεώρηση λόγω των ανησυχιών ότι το "ταβάνι" στο χρέος (που διαμορφώνεται σήμερα στα 14,3 τρισ. δολάρια) δεν θα αυξηθεί εγκαίρως για να αποτρέψει τη στάση πληρωμής τόκων επί των ομολόγων, αν και ο κίνδυνος παραμένει χαμηλός, όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Moody's.

Η αξιολόγηση της χώρας ίσως μειωθεί σε "Aa" και δεν υπάρχει διαβεβαίωση ότι θα σημειωθεί αναβάθμιση ακόμα και αν αποτραπεί η χρεοκοπία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξετάζει το ενδεχόμενο σύγκλησης των ηγετών του Κογκρέσου στο Camp David αυτό το σαββατοκύριακο, προκειμένου να βρεθεί τρόπος για αύξηση του ορίου χρέους, μετά το χθεσινό ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για μείωση του ελλείμματος κατά τουλάχιστον 2 τρισ. δολάρια.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος φέρεται να διέκοψε απότομα τη χθεσινή συνάντηση δημοκρατικών και ρεπουμπλικανών και να δήλωσε, απευθυνόμενος στους δεύτερους: "Αρκετά ως εδώ! Έφτασα στα όριά μου. Μπορεί αυτό να βλάψει την προεδρία μου, αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσω".

Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για αύξηση του ορίου χρέους, υπάρχει ενδεχόμενο αδυναμίας εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων των ΗΠΑ, γεγονός που θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και σε νέα οικονομική κρίση.

Αξίζει να σημειωθεί πως το χρέος των ΗΠΑ έχει φτάσει σε τέτοιο ύψος που δεν αποκλείεται ακόμη και στάση πληρωμών, γιατί η δυνατότητα πληρωμής του αμερικανικού δημοσίου φτάνει μέχρι τις 2 Αυγούστου. Μάλιστα, ο κ. Ομπάμα, πιέζοντας για λύση στο ζήτημα του ύψους του χρέους, δήλωσε πως "δεν θα μπορεί να εγγυηθεί" ότι οι Αμερικανοί θα πάρουν τις συντάξεις τους στις 3 Αυγούστου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v