Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιρλανδικά σύννεφα σκέπασαν τη Wall Street

Η υποβάθμιση σε "junk" της ιρλανδικής οικονομίας από τη Moody's επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες των επενδυτών για την ευρωπαική κρίση χρέους, οδηγώντας σε νέες απώλειες τη Wall Street.

Η υποβάθμιση σε "junk" της ιρλανδικής οικονομίας από τη Moody's επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες των επενδυτών για την ευρωπαική κρίση χρέους, οδηγώντας σε νέες απώλειες τη Wall.

Συγκεκριμένα, στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας κατά 1 βαθμίδα, σε Ba1 από Baa3 προηγουμένως , προχώρησε σήμερα η Moody’s, διατηρώντας τη χώρα στο προθάλαμο περαιτέρω υποβάθμισης (negative outlook).

Η νέα υποβάθμιση (μετά την Πορτογαλία) από τον οίκο αξιολόγησης πίεσε χαμηλότερα τους δείκτες στη Wall παρά τις συζητήσεις για ενδεχόμενη νέα στήριξη της αμερικανικής οικονομίας από τη Fed. 

Αναλυτικότερα, η δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed αναπτέρωσαν μερικώς το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall καθώς μερίδα στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας υποστήριξε ότι ίσως είναι απαραίτητη η υιοθέτηση μιας πιο "χαλαρής" νομισματικής πολιτικής ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά και να στηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη.

Ωστόσο αρκετοί ήταν οι σύνεδροι που αντέδρασαν στη συγκεκριμένη προοπτική σημειώνοντας τον κίνδυνο πληθωριστικών πιέσεων στην εγχώρια αγορά.

Παράλληλα, παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες των επενδυτών για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις όσον αφορά την κρίση χρέους που φαίνεται πλέον να απειλεί και τις ισχυρές οικονομίες της Ευρωζώνης όπως της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Cabot Money Management, Rob Lutts, “H αγορά ανησυχεί (δικαιολογημένα) και παράλληλα προσπαθεί να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο η ηγεσία των χωρών μελών της Ευρωζώνης σκοπεύει να διαχειριστεί την κρίση χρέους που πλέον απειλεί τις αγορές παγκοσμίως.»

Αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά προκάλεσε και η νέα αύξηση στο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου τον Μάιο στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στα 50,2 δισ. δολάρια έναντι 44 δισ. που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στο εταιρικό μέτωπο, ο διπλασιασμός στην κερδοφορία που ανακοίνωσε η Alcoa στο δεύτερο τρίμηνο δεν κατάφερε αντιστρέψει την αρνητική ψυχολογία των επενδυτών στη Wall με την μετοχή να σημειώνει πτώση 1%.

Άλλωστε τα καθαρά κέρδη του ομίλου μπορεί να διπλασιάστηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους ωστόσο τα αποτελέσματα χαρακτηρίστηκαν κατώτερα των αναμενόμενων από τους αναλυτές.

Αντίστοιχα η μετοχή της News Corp ενισχύθηκε 1% μετά την ανακοίνωση προγράμματος επαναγοράς μετοχών της τάξεως των 5 δισ. δολαρίων.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 2% στα 96,96 δολ. ανά βαρέλι και παράλληλα η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 1,4% στα 1.572 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε κέρδη 1,8% στα 1,23 δολάρια και το δικαίωμα της σημείωνε άνοδο 2,5% στα 26,34 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με απώλειες 147% στις 12.446,88 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 0.44% στις 1.314,7 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 0,74% στις 2.781,91 μονάδες.

Επιπλέον στην δημοπρασία 3ετών ομολόγων που πραγματοποίησε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών στις ΗΠΑ η απόδοση διαμορφώθηκε σε χαμηλό 8 μηνών στο 0,64%.

Στην Ευρώπη, τα ευνοϊκά αποτελέσματα της δημοπρασίας βραχυπρόθεσμων εκδόσεων του ιταλικού δημοσίου περιόρισαν τις αρχικά ισχυρές απώλειες των ευρωπαϊκών χρηματαγορών.

Αναλυτικά, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του με πτώση 1,02% στις 5.868,96 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 με απώλειες 0,78% στις 7.174,14 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 χαμηλότερα 0,94% στις 3.771,89 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης MIB (Ιταλία) ενισχύθηκε 1,18% στις 18.510 μονάδες, στην Ισπανία ο δείκτης IBEX υποχώρησε 0,69% στις 9.603 μονάδες ενώ στη Πορτογαλία ο δείκτης PSI έκλεισε με κέρδη 0,94% στις 6.909 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v