Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ευρωπαική κρίση χρέους βάζει φωτιά στη Wall

Οι φόβοι για μετάσταση της οικονομικής κρίσης και σε άλλα κράτη της ευρωζώνης αλλά και οι επιφυλάξεις για την αμερικανική οικονομία, δημιουργούν πιέσεις στη Wall Street. "Βουτιά" στις αγορές του ευρωπαϊκού νότου.

Η μεταδοτικότητα της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη, τα ανησυχητικά στοιχεία για τον κινεζικό πληθωρισμό και οι επιφυλάξεις για την αμερικανική οικονομία καθώς ξεκινά η περίοδος ανακοινώσεων αποτελεσμάτων β΄τριμήνου, συντηρούν το αρνητικό κλίμα στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Ο δείκτης Dow Jones εμφανίζει απώλειες 0,49% στις 12.657 μονάδες, ο S&P 1,13% στις 1.329 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 1,02% στις 2.831 μονάδες.

Τις μεγαλύτερες ανησυχίες στο διεθνές χρηματιστηριακό στερέωμα εξακολουθεί να δημιουργεί η κρίση χρεών στην ευρωζώνη, που τις τελευταίες ημέρες μεταδίδεται και την Ιταλία, ενώ ακομη αναζητείται εφικτή λύση για το ελληνικό χρέος.

Τα επιτόκια στα ομόλογα Ιταλίας και Ισπανίας ανήλθαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ, ενώ οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη εμφανίζουν έντονες απώλειες για μια ακόμη συνεδρίαση.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 1,16% στις 5.921 μονάδες, ο DAX 1,97% στις 7.257 μονάδες, ενώ ο CAC 2,17% στις 3.829 μονάδες. Στο χρηματιστήριο του Μιλάνου η πτώση φτάνει στο 3,44%, στην Ισπανία το 3,92% και την Πορτογαλία το 3,6%.

Η αναρρίχηση του πληθωρισμού της Κίνας με τον ταχύτερο ρυθμό τριών ετών επέτεινε τις πιέσεις, καθώς καταδεικνύει την ανάγκη αυξήσεων των επιτοκίων στις αναπτυσσόμενες οικονομίες για να τιθασευτούν οι αυξήσεις τιμών. Τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν με απώλειες, με τον δείκτη Nikkei να εμφανίζει πτώση 0,7%.

Οι δυσοίωνες εξελίξουν προσφέρουν ώθηση στο δολάριο, που κερδίζει 0,8% στο 1,41 δολ. ανά ευρώ.

Τα απογοητευτικά μεγέθη από την αμερικανική απασχόληση προκάλεσαν πτώση 0,5% στον Dow Jones στην Wall Street την Παρασκευή.

Για σήμερα δεν έχει προγραμματιστεί στατιστική ανακοίνωση, αλλά από το επιχειρηματικό μετώπο η Alcoa θα ανακοινώσει μετά το κλεισιμο της συνεδρίασης τα αποτελέσματα β΄τριμήνου, σηματοδοτώντας την έναρξη της περιόδου ανακοινώσεων χρήσης από μεγάλες αμερικανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Κατά τα λοιπά, η Lonza Group ανακοίνωσε ότι πρόκειται να εξαγοράσει την Arch Chemicals, που αντιδρά με ράλι τιμών 10% στην ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v