Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλία: Νέοι κανόνες για το short selling

Η ιταλική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε την Κυριακή νέες απαιτήσεις σε ό,τι αφορά τη γνωστοποίηση των θέσεων short, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις αναταράξεις στην αγορά. Σορτάρισμα ομολόγων από hedge funds των ΗΠΑ.

Ιταλία: Νέοι κανόνες για το short selling
Η ιταλική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε την Κυριακή νέες απαιτήσεις σε ό,τι αφορά τη γνωστοποίηση των θέσεων short, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τις αναταράξεις στην αγορά, μετά το selloff της Παρασκευής σε εγχώριες τραπεζικές μετοχές και ιταλικά κρατικά ομόλογα.

Τα spreads των ιταλικών ομολόγων συνεχίζουν σήμερα να ενισχύονται και κινούνται σε νέα επίπεδα-ρεκόρ.

Οι αγορές ανησυχούν ότι η κρίση της ευρωζώνης μπορεί να πλήξει και την Ιταλία, καθώς το υψηλό δημόσιο χρέος, η αναιμική ανάπτυξη και οι πολιτικές εντάσεις καθιστούν τη χώρα ευάλωτη σε κερδοσκοπικές επιθέσεις.

Αρχής γενομένης από σήμερα Δευτέρα, οι επενδυτές θα πρέπει να πληροφορούν την Consob για τις καθαρές short θέσεις τους επί ιταλικών μετοχών, όταν αυτές αντιπροσωπεύουν από 0,2% και πάνω του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ιταλικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Στη συνέχεια, οι επενδυτές θα πρέπει να γνωστοποιούν κάθε μεταβολή που θα ισοδυναμεί με τουλάχιστον 0,1% του κεφαλαίου. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει τουλάχιστον μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου.


Απευθείας σορτάρισμα από τις ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, τα αμερικανικά hedge funds τοποθετούν μεγάλα στοιχήματα εναντίον των ιταλικών ομολόγων "σορτάροντας" απευθείας τα χρεόγραφα της τρίτης ισχυρότερης οικονομίας της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με δηλώσεις επενδυτών hedge funds στους "Financial Times", έχουν αυξήσει το μέγεθος των short θέσεων από τον περασμένο μήνα, προβλέποντας ότι τα προβλήματα της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη θα μεταδοθούν στην Ιταλία.

Καθώς το κόστος δανεισμού της Ιταλίας κινείται σε επίπεδα-ρεκόρ, η αξία των ομολόγων σε κυκλοφορία μειώνεται, δημιουργώντας κέρδος για όσους έχουν ανοίξει θέσεις short, δανειζόμενοι χρέος για να το πουλήσουν και να το επαναγοράσουν σε χαμηλότερη τιμή σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Τα funds χρησιμοποιούν αυτήν τη στρατηγική αντί για την αγορά credit default swaps, καθώς οι προσπάθειες της Ευρώπης να αποφύγει ένα τεχνικό χρεοστάσιο, το οποίο θα πυροδοτούσε κουρέματα στα CDSs της Ελλάδας, έχει εγείρει ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα αυτών των παράγωγων εργαλείων, σχολιάζουν οι επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v